Vlada s ponedeljkom v dodatno sproščanje ukrepov

Koronavirus 30. Jun 202113:11 > 18:59 0 komentarjev
omejitve
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada je na današnji seji sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih. Strankam v notranjosti gostinskih obratov ne bo treba več nositi zaščitnih mask, sproščajo pa se tudi omejitve, ki so doslej veljale za kulturne in športne dejavnosti.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Twitterju objavil, da vlada s ponedeljkom dodatno sprošča pogoje za opravljanje dejavnosti. Od ponedeljka naprej bodo tako lahko igralnice in igralni saloni delovali v celoti, na kongresih pa bodo lahko zasedena vsa sedišča.

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Po novem te omejitve ne bo več.

Vlada bo odpravila tudi pogoj razdalje najmanj 3 metrov med robovi miz in obveznost nošenja zaščitnih mask v notranjosti gostinskih obratov. Prav tako ne bo več potrebno zagotavljati 10 kvadratnih metrov na stranko v poslovnih prostorih in trgovskih centrih, je še zapisal Počivalšek.

Tako se bodo v ponedeljek še dodatno sprostili ukrepi, ki jih je vlada zrahljala že s prejšnjim tednom, ko je po vsej državi v luči izboljšanih epidemioloških razmer ponovno omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev.

Natakarica z masko
Bobo

Sproščanje omejitev pri športnih dejavnostih

Kot so sporočili po današnji seji vlade, so zaradi umirjanja epidemiološke situacije sprejeli tudi odlok, ki ureja začasne omejitve pri izvajanju športnih programov. Po novem tako ne bo več omejitev pri procesu športne vadbe, športno rekreativne dejavnosti pa se lahko izvajajo individualno ali v skupini brez omejitve številna vadečih.

Tudi prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana uporaba zaščitne maske. Kot so še dodali po seji vlade, k veljavnim dokazilom o negativnem rezultati testa PCR ali testa HAG štejejo tudi dokazila iz Republike Srbije. Med ustreznimi cepivi pa so omenili tudi kombinacijo različnih cepiv.

Poleg gledalcev, ki še niso dopolnili 15 let, se tekem brez dokazil lahko sicer udeležujejo tudi športniki in organizacijsko osebje do 15. leta, če so v spremstvu ožjih družinskih članov ali skrbnikov.

Omilitev ukrepov, ki omejujejo izvajanje kulturnih dejavnosti

Vlada je na današnji seji sprejela tudi odlok začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, s katerim se sproščajo pogoji oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Ponekod zadoščajo le splošni higienski ukrepi, kot so prezračevanje zaprtih prostorov in razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu. Uporaba zaščitnih mask za nastopajoče in udeležence ni več obvezna, ne v zaprtih prostorih ne na prostem. Prav tako ni več omejitve glede deleža zasedenosti sedišč oziroma glede razdalje med sedišči ali stojišči. Morajo pa tako obiskovalci kot nastopajoči izpolnjevati PCT pogoj.

protikoronski ukrepi v gledališču
Miloš Vujinović/BOBO

PCT še vedno v veljavi

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so sicer lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Pogoj PCT bo tudi v prihodnje še vedno potreben pri zaposlenih oz. osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v storitvah higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura) ter nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

Pogoj PCT bodo še vedno morali upoštevati pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, sejemski dejavnosti, kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač, nastanitvenih storitvah ter storitvah nočnih klubov in diskotek, kjer je obratovalni čas ostaja od 5. ure zjutraj do polnoči.

Spremenjen odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji bo veljal od 5. do vključno 11. julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!