V Italiji covidno potrdilo jeseni tudi za učitelje in potnike v javnem prometu

Slovenija 05. Avg 202123:00 2 komentarja
Veljavni ukrepi
Profimedia

Učitelji, profesorji in študenti bodo morali v Italiji od jeseni predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Covidno potrdilo bo zahtevano tudi za potnike na medkrajevnih vlakih in avtobusih, trajektih in na letalih.

Nove zahteve je danes sprejela italijanska vlada. Če učitelji ne bodo predložili potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT, bodo po petih dneh suspendirani.

Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci pojasnil, da je cepljenih več kot 86 odstotkov šolnikov in da se ta številka približuje 90 odstotkom.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je družine pozval, naj cepijo otroke, starejše od 12 let. Sicer bodo za mladostnike testi na okužbo z novim koronavirusom cenejši, po navedbah italijanskih medijev naj bi stali osem evrov, za vse ostale pa 15 evrov. Italijanska vlada je večkrat zavrnila možnost brezplačnih testov za učence in študente, češ da bi jih s tem odvrnili od cepljenja.

Od 1. septembra bo covidno potrdilo obvezno tudi na notranjih poletih, na medkrajevnih vlakih in na nekaterih trajektih.

V Italiji se število novih primerov okužb s covidom-19 znova povečuje. Od petka bo izpolnjevanje pogoja PCT že obvezno za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter na množične dogodke.

Potrdilo morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese. Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covidu-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje