V Izraelu preučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19

Slovenija 27. Dec 202110:01 > 10:23 1 komentar
Izrael
Ronen Zvulun/REUTERS

V bolnišnici v bližini Tel Aviva so začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev. Po navedbah bolnišnice gre za prvo tovrstno študijo na svetu. Izrael kljub napovedim še ni začel cepljenja s četrtim odmerkom.

“V študiji bomo preverili vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in preprečevanje bolezni. Preverili bomo tudi varnost,” je povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili RegevJohai po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek cepiva proti covidu-19 prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu v krvi, in sicer pod 700. Zdaj jih bodo cepili s četrtim odmerkom.

Pretekli teden priporočili četrti odmerek, vendar še niso začeli cepiti

Izraelske oblasti so zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom, vendar se cepljenje še ni začelo. Njihov minister za zdravje Nachman Ash se je za zdaj odločil še počakati na več podatkov. Po nekaterih informacijah bi lahko četrti odmerek v manj kot letu dni oslabil imunski odziv, poroča New York Times.

V Izraelu se je četrti val pandemije covida-19 že končal, a se število novih okužb v zadnjem času znova povečuje. V državi je polno cepljenih 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev, Polna precepljenost pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. Po navedbah ministrstva za zdravje 31 odstotkov prebivalstva ni prejelo še niti prvega odmerka, pri devetih odstotkih pa se je veljavnost cepljenja iztekla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje