V kampih na Gorenjskem ob začetku glavne sezone upajo predvsem na lepše vreme

Slovenija 22. Jun 202409:12 2 komentarja
Kamp Šobec, kampiranje,
Kamp Šobec (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ob začetku glavne turistične sezone gorenjski kampi upajo na bolj poletno vreme. Deževna in nekoliko hladnejša maj in polovica junija sta namreč pomenila, da je v predsezonskem obdobju na Gorenjskem v kampe zavilo manj turistov kot lani. V kampih upajo tudi, da poletje ne bo tako nevihtno kot lani.

Predsednik Turističnega društva Bohinj, ki upravlja Kamp Danica, Boštjan Mencinger je za STA pojasnil, da se slabo vreme zelo pozna na obisku kampa. Letošnji maj in prva polovica junija sta bila zato izrazito slabša kot lani. “Od prejšnjega konca tedna, ko se je vreme izboljšalo, je v kampu vendarle znova normalna slika. Zasedena je več kot polovica kampa, kar je za ta čas normalno, do sredine julija pa se kamp običajno v celoti napolni,” je povedal.

V nadaljevanju poletne sezone si tako želi predvsem dobrega vremena, brez neurij, ki so zaznamovala lansko poletje in tudi v kampu Danica podrla nekaj dreves. So pa tako zaposleni v kampu kot gostje zelo odzivni. Navadili so se, da morajo ves čas spremljati morebitna vremenska opozorila. Ob kakšni tovrstni napovedi se kamp hitro precej izprazni, znotraj kampa pa gostom nudijo zavetje v dvorani Danica.

Kar nekaj preglavic je lansko slabo vreme povzročilo tudi v Kampu Šobec. Avgustovska ujma sicer v kampu večje škode ni povzročila, novembra pa je deroča Sava Dolinka razdejala del kampa. Sanacije so se lotili takoj, tako da so kamp, tako kot običajno, lahko ponovno odprli že za velikonočne praznike. Postavili so nov most, poskrbeli za zatravitev ter uredili poti in nasipe.

Rezervacije za poletno sezono kažejo dobro, saj so na ravni lanskega leta. Kot opaža direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič, pa Nemci zaradi gospodarske krize skrajšujejo dobo načrtovanega obiska. Na splošno se sicer doba bivanja na Šobcu podaljšuje in znaša 3,4 dneva, kar pomeni, da kamp vse večjemu številu gostov služi kot končna destinacija in ne kot vmesna postaja na poti na morje.

Ob velikonočnih praznikih je svoja vrata odprl tudi Camping Bled. Kot so za STA pojasnili v Sava Turizmu, se je tudi v njihovem kampu v minulih tednih poznalo slabše vreme, tako so nekaj rezervacij prestavili na poznejše termine. Sicer pa v Campingu Bled v letošnji sezoni pričakujejo dobro zasedenost, primerljivo z lanskim letom. Kot so pojasnili, je v kampu veliko povpraševanja po premijskih in luksuznih parcelah, ki so jih uredili v minulih letih in ki gostom nudijo še več udobja.

V luči lanskih poplav in zemeljskih plazov so postavili dodatno zaščitno varnostno ograjo ob južni strani kampa. Recepcija kampa je odprta 24 ur dnevno in gostom na voljo za pomoč in informacije v primeru vremenskih ujm. V kampu pa tudi natančno skrbijo za drevnino, ki jo letno obrezujejo in pomlajujejo. “Cilj je, da je drevnina varna, da na njej ni suhih vej in da so vsa drevesa vitalna in stabilna,” so v luči vse pogostejših neurij izpostavili v Sava Turizmu.

Na kamniškem koncu pa bo tudi letos turiste k najbolj priljubljenim točkam prevažal Hop on – Hop off kombi. Ta bo v izbranem terminu vozil vsak dan, in sicer bo ob ponedeljkih, sredah, petkih in nedeljah dopoldne najprej odpeljal v smeri Luč, ob torkih, četrtkih in sobotah pa dopoldne najprej proti Komendi. Za prevoz je potrebna predhodna rezervacija sedežev, in sicer vsaj en dan pred odhodom do 16. ure.

hop on hop off
Foto: ksalps.com

Potniki lahko do prevoza dostopajo na postajah v Kamniku (glavna avtobusna postaja), središču Komende in Cerkelj, pri spodnji postaji žičnice na Krvavec, v Adergasu, centru Preddvora, na Jezerskem pri občini in Planšarskem jezeru, pri Plesniku v Logarski dolini in Centru Rinka v Solčavi, središču Luč, na Kranjskem Raku in v Kamniški Bistrici pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino oziroma po dogovoru pri izviru Kamniške Bistrice, so navedli v Združenju Kamniško-Savinjske Alpe.

V Kampu Špik, ki goste sprejema celo leto, število nočitev pa se poveča junija, so za primer nenadnih in obsežnejših vremenskih sprememb pripravljeni in dogovorjeni, da goste usmerijo v bližnji Hotel Špik, kjer lahko na varnem pod streho počakajo, da je najhujše mimo, so pojasnili v Skupini Hit, pod okriljem katere deluje največ kranjskogorskih turističnih kapacitet.

V kampu v Gozdu-Martuljku letos pričakujejo podobno število nočitev kot lani, ko jih je bilo okoli 48.000. Kot pojasnjujejo, je vreme pomemben dejavnik pri klasičnem kampiranju s šotori, se pa trend preusmerja k potovanjem z avtodomi, kar omogoča večjo prilagodljivost glede vremenskih razmer. Največ gostov čez poletje k njim prihaja iz Nemčije, Slovenije, Češke in Nizozemske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje