V kampih namesto prikolic vse več mobilnih hišk. Kaj pa se dogaja s cenami?

Slovenija 08. Maj 202216:23 > 16:27 0 komentarjev
Kamp, prikolice
PROFIMEDIA

Med Slovenci je poletno dopustovanje na hrvaški obali še vedno najpogostejša izbira. Številni dopust preživijo v kampih, kjer pa vse več parcel zavzemajo mobilne hiške. Letošnji pavšalni najemi se v povprečju gibljejo okrog 3.000 evrov na sezono in so za nekaj 100 evrov dražji kot lani, pojasnjuje Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si.

Do konca šole je še manj kot dva meseca, poletna sezona pa je tako pred vrati. Slovenci smo tradicionalno v vrhu med gosti na hrvaški obali in otokih, mnogi pa se med poletnimi počitnicami namesto v klasične apartmajske namestitve raje odpravijo v kampe. Skoraj vsak tretji slovenski turist na Hrvaškem prenoči ravno v kampih, razlaga direktorica Hrvaške turistične skupnosti Metka Bradetić. V zmogljivosti kampov so vštete glamping namestitve, bungalovi in apartmaji znotraj kampov, mobilne hiške in parcele za prikolice, avtodome in šotore.

“Za kampiranje po covidu vlada izredno zanimanje. Ljudje si želijo biti v naravi in zunaj, kar kampiranje omogoča. Že v drugi polovici lanske sezone, od sredine julija naprej pa do konca avgusta, je bilo zanimanje izredno,” je za N1 dejal Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si.

Slovenci so za Nemci še vedno najpogostejši gostje v hrvaških kampih, kažejo podatki, ki so nam jih posredovali iz Hrvaške turistične skupnosti. Lani je v kampih dopust preživelo skoraj 400.000 Slovencev, ki so tam prenočili 2,59 milijonkrat. Več kot Slovencev je v hrvaških kampih le še Nemcev, ki predstavljajo tretjino vseh gostov, Slovencem pa sledijo Avstrijci, Nizozemci in Italijani.

Po napovedih Hrena bi lahko bila letošnja sezona, vsaj ob predpostavki, kako je bilo med majskimi prazniki, višja od rekordne sezone iz leta 2019. “Letos bi lahko bilo povpraševanje večje kot 2019 in lani, predvsem zaradi tega, ker se je oziroma se bo sezona začela prej. Lani se je cepljenje šele maja dobro začelo in se je sezona zares odprla šele julija,” pojasnjuje Hren, a opozarja na negotovost, povezano z razmerami v Ukrajini. “Predvsem v gospodarstvu. Gorivo je dražje, kar vpliva na izbiro ljudi, ki so malce bolj oddaljeni od Jadrana. Povprečen turist do jadranskega morja prepelje tudi več kot 1.000 kilometrov in strošek goriva v tem primeru ni zanemarljiv podatek,” poudarja Hren. Pravi kazalnik bodo že binkoštne počitnice v Nemčiji konec maja.

“V vsakem primeru je uspešna turistična sezona odvisna od številnih zunanjih dejavnikov, ki se morajo poklopiti,” pa dodaja Bradetić.

Podražitve tudi do 1.000 evrov

Na Hrvaškem je 812 kampov, od tega 322 velikih, skupno pa lahko sprejmejo več kot četrt milijona ljudi. Cene za pavšalni najem v kampih se po pregledu Hrena v povprečju gibljejo nekje okrog 3.000 evrov na sezono, ki traja od konca aprila pa do začetka oktobra. Opremljenost kampov se močno razlikuje, v najdražjih pa je za pavšalni najem parcele potrebno odšteti tudi več kot 5.000 evrov.

“Cene se ne nižajo. Letošnje podražitve se gibljejo nekje od 100 do 300 evrov, kar je posledica povišanja cen elektrike, goriva in tako naprej. Nekaj izjem je, kjer so cene dvignili tudi za 500 do 1.000 evrov,” pravi Hren. Letos veliko novih pavšalnih parcel ni, število pa se zmanjšuje tudi zaradi visokih cen.

Kamp
PROFIMEDIA

Nekateri ostali pred vrati kampov

Kampiranje že dolgo ni več najcenejši oziroma poceni dopust, ob tem pa Hren opozarja, da tudi ni last-minute turizem, saj ni dobro, da se na vhod kampa odpravite kar brez rezervacije.

“Lani je bilo kar nekaj primerov, ko so ljudje ostali brez parcele. Ne mislim na najboljše parcele ob morju, ampak brez kakršnekoli parcele. Na Rabu so nekateri čakali po tri dni na parkirišču in spali v avtodomih, da so dobili parcelo,” opisuje Hren.

Slovenski gostje so, kot že rečeno, med majskimi počitnicami množično odhajali na hrvaško obalo, privabile pa so jih nižje cene. Kot razlaga Hren, so se mobilne hiške v kampih oddajale za 70 evrov na dan, kar je veliko nižje kot v glavni sezoni, ko se cene začnejo od 250 evrov na noč.

Mobilne hiške
PROFIMEDIA

Mobilne hiške podaljšujejo sezono in kampu prinesejo več

Prav mobilne hiške so v kampih “hit” in izpodrivajo sicer najbolj tradicionalne prikolice, saj podaljšujejo sezono v kampih in privabljajo drugačne goste.

“Mobilne hišice so hit predvsem med tistimi, ki so prej hodili v apartmaje in hotele, vendar si zdaj po covidu tega ne želijo več. Zadosti jim je, da imajo svojo kuhinjo in kopalnico in želijo biti v bližini morja. Pri najemu apartmaja ni nujno, da je plaža blizu in se je do nje treba še odpeljati,” pravi Hren in dodaja, da kampu pavšalni najem parcele prinaša manj denarja kot individualni gost. Ta je bolj priljubljen, saj več zapravi v primerjavi z nekom, ki pride s prikolico in si večino stvari prinese s seboj. Hrvaška ima sicer v predpisih določeno, da je lahko v kampih do 40 odstotkov parcel zasedenih z mobilnimi hiškami.

Od 15. julija pa do konca avgusta praktično ni več mogoče dobiti parcele v bližini morja, ob preletu rezervacij pravi Hren. Do 15. oziroma 20. junija bo po njegovih napovedih v kampih nekoliko bolj mirno, saj Nemci s šolskimi počitnicami začnejo kasneje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!