Odpravnik poslov Lesjak zapušča Kijev, tja se sčasoma vrača veleposlanik Mencin

Slovenija 31. Maj 202216:13 > 16:20 0 komentarjev
Tomaž Mencin
PROFIMEDIA

Začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak zapušča Kijev, tja se bo – takoj, ko bo urejeno varovanje – vrnil veleposlanik Tomaž Mencin.

Začasnemu odpravniku poslov Slovenije v Ukrajini Boštjanu Lesjaku se danes izteka mandat in se vrača v Slovenijo, v Kijevu pa bo Slovenijo znova zastopal veleposlanik Tomaž Mencin, ki se bo v ukrajinsko prestolnico vrnil takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje, so za STA danes pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Veleposlanik Mencin, ki je pristojen za Ukrajino, se bo v Kijev vrnil “v čim krajšem možnem času” oziroma “takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje tako njega kot ekipe, ki ga bo spremljala”, so zapisali v sporočilu ministrstva.

Mencin se je po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja z osebjem umaknil iz Kijeva in svoje delo nadaljeval iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder so v začetnem obdobju delovali tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

27. marca pa je kot začasni odpravnik poslov delo v Kijevu začel podpolkovnik Lesjak, ki je bil pred tem zaposlen v Slovenski vojski, kamor se tudi vrača.

Boštjan Lesjak
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Vrnitev diplomatskega predstavnika v Kijev je kmalu po vrnitvi z obiska v Ukrajini sredi marca napovedal predsednik vlade Janez Janša, ki se je v ukrajinski prestolnici mudil skupaj s premierjema Poljske in Češke.

V Kijev je medtem svoje veleposlanike znova vrnilo več evropskih in drugih zahodnih držav, med njimi Avstrija, Italija, Nizozemska, Litva, Turčija, Velika Britanija in ZDA, svojega predstavnika v ukrajinski prestolnici pa ima od začetka aprila ponovno tudi EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!