V klicnem centru dnevno prejmejo okoli sto klicev, ob sobotah ne bo več deloval

Slovenija 19. Sep 202321:54 2 komentarja
Čiščenje naplavin iz Meže po poplavah
Čiščenje naplavin iz Meže (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V klicnem centru na številki 114 dnevno prejmejo okoli sto klicev. "Vsem poskušamo zagotoviti primeren, ažuren in realen odgovor. Ne sejemo črnogledosti in ne olepšujemo stanja, ker bi bilo to precej lahkomiselno," je povedal vodja centra Andrej Šter in napovedal, da zaradi manj klicev ob sobotah odslej klicni center za konec tedna ne bo odprt.

V klicnem centru za informacije po poplavah, ki deluje na številki 114, dnevno beležijo okoli sto klicev.

V preteklih dneh so bila vprašanja najpogosteje povezana z razdelitvijo humanitarnih sredstev, je pojasnil vodja klicnega centra Andrej Šter. Zaradi manj klicev ob sobotah pa center odslej ob sobotah ne bo odprt.

V centru je po Šterovih besedah danes odprtih deset telefonskih linij. Ob odprtju centra pred dvema tednoma je bilo vprašanj zelo veliko, marsikdo je mogoče celo testiral, ali center res deluje in ali bo res prišel do sogovornika. “Drugi dan delovanja so imeli več kot 250 klicev, zdaj se je število nekako ustalilo okrog 100,” je dejal.

Po njegovih besedah so si v dveh tednih delovanja nabrali precej izkušenj, doslej so delovali z isto ekipo, ta teden pa vključujejo nove sodelavce. Klicatelji se na njih obračajo z različnimi vprašanji in težavami, poskušajo odgovoriti na vse, je poudaril.

Posamezni klici po njegovih navedbah trajajo kar precej časa, ne gre za vprašanje in odgovor v enem stavku ali v nekaj besedah. Zgodi se tudi, da odgovora na prvo žogo ne morejo dati in klicatelju napovejo, da bodo zbrali informacije, je pojasnil Šter. Poiščejo ga pri posameznih službah, ministrstvih, občinah, humanitarnih organizacijah in klicatelja pokličejo nazaj.

Takih vprašanj, na katera ne uspejo odgovoriti neposredno, je med pet in deset odstotki. Po Šterovih besedah so povezana predvsem s področjem finančne uprave, torej davki in dajatvami, ali socialnih transferjev, ko je treba v odgovoru vključiti denimo tudi kak podatek zaupne narave.

Sicer klicatelji odgovor praviloma prejmejo isti dan, če pa ne, pa v dveh dneh. “Tudi na ministrstvih, ki so nam v pomoč, se je oblikovala mreža tistih strokovnjakov in služb, ki vedo in razumejo, da je tisti, ki se je obrnil na klicni center, v stiski in da je treba odgovor oblikovati prednostno,” je pojasnil Šter.

Meni, da jim dela ne bo zmanjkalo, zato ker se posledice poplav in neurij v celotni dimenziji šele kažejo. Se pa včasih po njegovih besedah zgodi, da jih pokliče kdo brez konkretnega vprašanja, ki želi samo pogovor in je zanj tudi hvaležen. Gre za ljudi, ki so ostali brez vsega, jih je strah ali so brez upanja, “in naša naloga je, da človeka ne pustimo samega, da mu poskušamo pomagati tudi s tem, da ga poslušamo, mu vlijemo samozavest in zavedanje, da ni ostal sam”.

Vprašanja, s katerimi se ljudje obračajo na njih, so odvisna tudi od aktualnega dogajanja. V zadnjih nekaj dnevih so bila pogosto povezana z razdelitvijo humanitarnih sredstev Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas, pred tem se je večji delež vprašanj nanašal na plačilo položnic za elektriko. Vprašanja se pogosto nanašajo tudi na razmere v lokalnem okolju.

“Vsem poskušamo zagotoviti primeren, ažuren in realen odgovor. Ne sejemo črnogledosti in ne olepšujemo stanja, ker bi bilo to precej lahkomiselno,” je dejal Šter.

V prvih dveh tednih je klicni center deloval tudi ob sobotah, a se je izkazalo, da je takrat vprašanj zelo malo, minulo soboto so prejeli manj kot 20 vprašanj. Zato so se odločili, da bodo sobotno delo vsaj zaenkrat prekinili, če se bo pokazal večji interes, pa je možno to znova vzpostaviti, je dejal. Ob tem je kot pomanjkljivost sobotnega dela centra izpostavil to, da se na ta dan niso mogli obrniti po pomoč na druge službe, saj ob sobotah ne delajo, in so lahko iskanje odgovora nadaljevali šele v ponedeljek. V prihodnje tako center deluje vsak delovnik med 8. in 16. uro.

Na vprašanje, koliko časa bi bil center lahko še odprt, je Šter odgovoril, da bo to odvisno od nadaljnjih aktivnosti, ki bodo temeljile tudi na zakonu o obnovi. Predstavlja si, da bo omenjeni zakon ponudil marsikatero rešitev in da bodo lahko vprašanja, na katera zdaj odgovarjajo individualno, pripravljena v pisni obliki. Se pa s kolegi pripravljajo, da bodo, če bo treba, v klicnem centru delali tudi dlje kot do novega leta. Zdaj je za delo v klicnem centru po njegovih navedbah usposobljenih in pripravljenih za delo okoli 40 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje