V kulturnem domu v Kneži urejajo center za morebitne evakuirane prebivalce

Slovenija 02. Nov 202317:50 0 komentarjev
Baška grapa
Baška grapa (Foto: Aljaž Leban)

Na območju Baške grape danes zaradi napovedanih nalivov v več krajih pripravljajo nastanitvene kapacitete za morebitne evakuirane prebivalce, največ v Kneži. Domove je do popoldneva zapustilo najmanj sedem prebivalcev, po vsej verjetnosti pa že več, je za medije dejal poveljnik občinske civilne zaščite Miha Vencelj.

Največ postelj bo na voljo v kulturnem domu oziroma Domu puntarjev v Kneži, del nastanitvenih kapacitet pa bo na voljo tudi v domu upokojencev v Podbrdu, je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samuel Kosmač.

Poleg tega bodo štiri ali pet postelj uredili v zadružnem domu v bližnji vasi Podmelec, je za STA pojasnila sekretarka območnega združenja Rdečega križa v Novi Gorici Neli Skočaj. Njihovi pripadniki v Kneži sicer že urejajo namestitveni center. “To pomeni postelje, odeje, vzglavnike, rjuhe oziroma vse, kar sodi k takšni zasilni nastanitvi,” je poudarila.

“Na Rdečem križu smo zadolženi, da organiziramo namestitev, razdelimo hrano in da nudimo laično psihosocialno podporo, če je to potrebno. Za vse ostalo pa poskrbi civilna zaščita,” je poudarila Skočaj. Ljudem sicer svetuje, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo, vzamejo s seboj najnujnejše stvari in poskrbijo za hišne ljubljenčke.

Po besedah poveljnika tolminske občinske civilne zaščite Mihe Venclja je v Domu puntarjev v Kneži trenutno pripravljenih 20 postelj, skupno pa lahko tam namestijo 100 ljudi. Na ločenem delu bodo na voljo tudi ležišča za intervencijske enote. Poleg gradbene mehanizacije je namreč na terenu pripravljenih tudi več kot 100 gasilcev iz severnoprimorskih gasilskih društev.

Skupine težke gradbene mehanizacije na deloviščih zaključujejo delo pri poglabljanju vodotokov, odstranjevanje naplavin in urejanju brežin oziroma so ga zaključile do teme, ko so se umaknile z ogroženih območij, je povedal Vencelj. V pripravljenosti so tudi nočne dežurne ekipe, ki bodo po potrebi in kjer bo to mogoče, sproti odstranjevale naplavljen in splazen material.

V Podbrdu pričakujejo obljubljeno vojaško pomoč v obliki dveh bagrov in tovornjaka. Po oceni regijskega poveljnika civilne zaščite Kosmača pa je za vse prebivalce na tem območju za zdaj dobro poskrbljeno, ob čemer je poudaril, da so bile priprave na napovedano povodenj temeljite in obsežne.

“Seveda nas skrbijo trenutne razmere oziroma predvsem napovedi, ki niso prav obetavne. Tako obsežnih priprav na povodenj nismo imeli še nikoli, vsaj tukaj na severnoprimorskem,” je poudaril Kosmač.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!