V Ljubljani v začetku maja znova pohod Pot ob žici

Slovenija 19. Apr 202213:38 > 13:39 0 komentarjev
pot ob žici
BOBO

Ljubljana bo med 5. in 7. majem gostila že 64. pohod Pot ob žici. Prireditev bodo v četrtek tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev, drugi dan pohoda pa je namenjen osnovnim in srednjim šolam. V soboto bo poleg pohoda potekal tudi tek trojk. Ljubljanski župan Zoran Jankovič je napovedal, da bo kljub dvoletnemu premoru zaradi epidemije izvedba zelo množična. Udeležbo na teku trojk, na katerega se je mogoče prijaviti še danes in jutri, je že napovedalo okoli 700 ekip.

Ljubljana bo od 5. pa do 7. maja gostila že 64. pohod Pot ob žici, prvega po dveletnem premoru zaradi pandemije novega koronavirusa. Ena največjih športno-rekreativnih prireditev pri nas, osrednji dogodki bodo 7. maja, je pred tem privabila tudi več kot 30.000 udeležencev. Organizatorji se nadejajo, da se bodo približali tej številki.

O tej napovedi je prepričan ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je na predstaviti v ljubljanski mestni hiši napovedal, da bo kljub premoru izvedba zelo množična. “Sam se zadnje dni na svoj tek na 10 km pripravljam na Golovcu, kjer srečujem izjemno veliko število ljudi, ki se pripravljajo na pohod. Od tod ta moja ocena. Prepričan sem, da nas po dveh letih premora čaka lepo doživetje v času, ko se narava prebuja,” je dejal Janković.

Pozval je vse udeležence, da pustijo avtomobile na parkiriščih in pridejo na vstopne točke za pohod ter v center z mestnimi avtobusi, ki bodo zanje brezplačni v petek in soboto. Dogodek ostaja tudi v krogu tistih, za katere velja, da so brez odpadkov, zato so tudi povečali število pitnikov ob trasi, ki jih je sedaj 51.

Udeležbo na teku trojk že napovedalo okoli 700 ekip

Za članski tek trojk, start bo na Stritarjevi ulici, je udeležbo že napovedalo okrog 700 ekip, zadnji rok za prijave pa je jutri, v sredo. Cilj bo na Kongresnem trgu, pomožni objekti pa bodo na Trgu republike.

POT OB ŽICI
BOBO

V soboto, 7. maja, se bo tek trojk za članske in veteranske kategorije na 12,5 km začel 9. uri, pol ure pozneje pa na 29 km. Tek trojk na tri km za osnovne šole se bo na Livadi začel ob 9.10, deset minut prej za srednje šole, ob 9.20 pa bo start novega teka trojk za profesorje.

Barbara Železnik, vršilka dolžnosti direktorice izvajalca prireditve, Timinga Ljubljana, je povedala, da bo razglasitev in podelitev priznanj prvim trem ekipam v absolutni kategoriji 7. maja ob 11.30 uri na osrednjem odru na Kongresnem trgu. Vse ekipe bodo prejele spominske majice ob prevzemu štartnih številk.

Prijave na pohod niso potrebne

Najbolj množičen je pohod. Prijave zanj niso potrebne. Udeleženci se od šeste ure naprej registrirajo na vhodnih kontrolnih točkah Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Golovec, Rudnik in Livada, kjer dobijo brezplačne kontrolne kartončke, s katerim pri naslednjih točkah zbirajo žige.

Cilji bodo odprti do 17. ure, vsak lahko prehodi razdaljo po lastni želji, tisti, ki bodo opravili celotno pot v dolžini 35 km, pa bodo dobili posebno kolajno. Sklepno dogajanje bo tudi letos na Kongresnem trgu. V kulturnem programu bodo tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, ob koncu pa bo ob 12. uri še koncert Eve Boto s skupino.

Pot ob žici
Borut Živulovič/Bobo

Prireditev bodo v četrtek tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev, drugi dan pohoda pa je namenjen osnovnim in srednjim šolam.

Enkratna in svojevrstna prireditev

Rekreativna prireditev Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli slovenske prestolnice, ki jo je v času druge svetovne vojne okupator obdal z žico.

Prireditev je enkratna in svojstvena. Kot osrednji del ob sobotah poleg pohoda poteka poseben tek trojk, ki nima neposrednega tekmovalnega pomena ter primerjave v svetovnem ali evropskem merilu. Ključno pri teku trojk je sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni čas trojke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!