V ljubljanskih ambulantah za neopredeljene opredeljenih že 1.570 pacientov

Slovenija 15. Feb 202318:09 1 komentar
Zdravstveni dom Ljubljana
Denis Sadiković/N1

V ljubljanskih ambulantah za neopredeljene je bilo do petka opredeljenih skupaj že 1.570 oseb. Največ oseb je opredeljenih v dveh ambulantah v enoti Vič-Rudnik.

V Ljubljani je bilo v ambulantah za neopredeljene do petka opredeljenih skupaj 1.570 oseb. Največ oseb je opredeljenih v dveh ambulantah v enoti Vič-Rudnik, in sicer 821. V enoti Šiška je v dveh ambulantah opredeljenih 381 oseb, v dveh ambulantah v enoti Moste-Polje 211, v enoti Bežigrad pa je opredeljenih 157 oseb, so sporočili iz ZD Ljubljana.

Ambulante za neopredeljene so namenjene zavarovanim osebam brez osebnega zdravnika in imajo zdravstveno težavo, zaradi katere potrebujejo pregled pri zdravniku. Osebe naj se na pregled naročijo po telefonu, v ambulanto pa se vpišejo ob zdravstvenem pregledu, je v izjavi za medije pojasnila družinska zdravnica ZD Ljubljana v enoti Moste-Polje Marja Biščak Hafner. Opozorila je, da so za bolnike, ki potrebujejo le administrativno storitev, v ZD Fužine temu namenjene posebne ambulante.

Biščak Hafner je sicer na porodniškem dopustu, a dvakrat na mesec dela v ambulanti za neopredeljene v enoti Moste-Polje. Dejala je, da je v tej ambulanti prvič delala preteklo soboto, ko je v petih urah prišlo približno enako število naročenih in nenaročenih oseb. Bolniki pa se na ambulante za neopredeljene obračajo, ko imajo enake zdravstvene težave, zaradi katerih bi obiskali svojega osebnega zdravnika.

Ambulante za neopredeljene bolnikom predstavljajo doddaten naslov

Brez ambulant za neopredeljene bi bolnike pregledali zdravniki ob svojih rednih ambulantah ali pa bi bolniki morali pomoč poiskati na urgenci. “V tem smislu ambulante bolnikom predstavljajo dodaten naslov, na katerega se lahko obrnejo, kadar rabijo zdravniško pomoč. S stališča obremenitve družinskih zdravnikov pa nič ne rešujejo,” je opozorila.

Meni, da področje družinske medicine potrebuje sistemske in dolgoročne rešitve. Predvsem si želi, da se z ukrepi na področju bolniških staležev, napotnic, medicinsko-tehničnih pripomočkov, nalogov za prevoz, povračilo potnih stroškov in invalidskih upokojitev družinske zdravnike administrativno razbremeni. “Vsi ti ukrepi bi zahtevali nekaj reorganizacije in spremembo zakonske podlage, ne bi pa zahtevali večjih finančnih vložkov,” je prepričana Biščak Hafner.

V enoti Moste-Polje načrtujejo odprtje tretje ambulante

V enoti Moste-Polje imajo trenutno vzpostavljeni dve ambulanti za neopredeljene in načrtujejo odprtje tretje, a za zdaj še nimajo dovolj kadra. Ob tem je pozvala ministrstvo za zdravje, naj delo v teh ambulantah omogoči tudi zdravnikom in medicinskim sestram iz drugih območij Slovenije, upokojenim zdravnikom in specializantom nižjih letnikov družinske medicine, saj so v odgovoru na pobudo zapisali, da zadeve rešujejo.

Sicer pa sta se v enoto Polje iz dolgotrajne bolniške vrnili dve zdravnici, ki že imata svoje opredeljene bolnike in ambulanto, ki zdaj normalno deluje. Predvidoma pa bo v Polje prišla še ena nova zdravnica, a za manjši obseg dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje