V mariborski tovarni sukancev stavkali zaradi napovedanega odpuščanja

Gospodarstvo 27. Mar 202307:08 > 13:05 2 komentarja
Stavka, ae europe, tovarna sukancev
Sobotainfo/BOBO

Delavci mariborskega podjetja A&E Europe, ki izdeluje sukance in je v lasti ameriške družbe, so dopoldne stavkali zaradi napovedanega odpuščanja in zaprtja podjetja. Če to ne bo zaleglo, bo sledila celodnevna stavka, je v njihovem imenu povedala predstavnica Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Aleksandra Horvat. Kaj odgovarjajo v podjetju?

Stavkajoči so se ob 10. uri zbrali na dvorišču podjetja v Mariboru, ponovno pa so poprijeli za delo okoli 12. ure. Pred novinarske kamere nista želela niti svet delavcev niti stavkovni odbor, saj se po besedah Aleksandre Horvat ne želijo medijsko izpostavljati.

Predstavnica KSS je pojasnila, da stavkovni odbor zahteva, da se nadaljuje proizvodnja A&E Europe s povrnitvijo ključnih naročnikov in vračilom “neracionalno porabljenega denarja”. “Če ne pride do izpolnitve, bodo zahtevali izplačilo odpravnine vsakemu presežnemu delavcu v višini 100.000 evrov,” je povedala.

Omenjeno vsoto so izračunali na podlagi višine posojila sestrskemu podjetju A&E Gütermann iz Nemčije, ki naj bi ga A&E Europe izdal v letu 2021. Posojilo v višini 2,1 milijona evrov je brez zavarovanja in z rokom vračila v letu 2031. “V zadnjih dveh letih je sestrsko podjetje A&E Gütermann, ki ima istega direktorja kot A&E Europe, odpeljalo A&E Europe ključne kupce. Odpovedali so se skladišču v Mariboru, zato se zdaj kupce, tudi slovenske, oskrbuje iz skladišča v Nemčiji,” je pojasnila Aleksandra Horvat.

Zaposleni v A&E Europe menijo, da gre za načrtno izčrpavanje podjetja. Doslej so sicer dobili redno izplačane plače, zdaj pa zaradi napovedanega odpuščanja v podjetju, v katerem so nekateri delali tudi več kot 30 let, vlada med njimi negotovost.

Drugih informacij kot sporočila vodstva 28. februarja nimajo. “Odpuščanje naj bi potekalo v dveh fazah. Ne vedo, kdo je v prvi in kdo v drugi fazi. Ene informacije so, da bi se podjetje zaprlo do 30. septembra,” je povedala predstavnica KSS. Prva faza odpuščanj naj bi se sicer začela maja, druga pa julija.

V zvezi z današnjo stavko so se oglasili tudi iz vodstva podjetja, kjer so povedali, da nadaljujejo socialni dialog s predstavniki delavcev glede strateških, strukturnih in reorganizacijskih ukrepov, ki bi vodili v postopno zaprtje obrata v Mariboru. Kot so pojasnili, bodo z delavskimi predstavniki glede njihovih zahtev za pogajalsko mizo znova sedli v torek.

Kaj odgovarjajo v podjetju?

“Postopek bomo pred sprejetjem odločitve o zmanjšanju gospodarske aktivnosti še naprej peljali skladno z zakonodajo. Predlagali smo postopno, dvofazno zapiranje obrata, pri tem pa želimo najti socialno sprejemljive rešitve skozi pogajanja s socialnimi partnerji,” so še pojasnili in dodali, da bodo podrobnejše informacije o načinu in dinamiki postopkov sporočili po zaključku pogajanj.

A&E Europe je del ameriške skupine Elevate Textiles in se ukvarja z izdelavo sukancev za konfekcijsko in avtomobilsko industrijo. Vodstvo podjetja A&E Europe je zadnji dan februarja svet delavcev in sindikat seznanilo z namero za postopno zapiranje obrata v Mariboru, saj nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji zaradi težkih razmer na trgu in ostalih dejavnikov naj ne bi bilo več smiselno. Leta 2021 so beležili skoraj milijon evrov čiste izgube, podoben pa naj bi bil tudi lanski rezultat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje