Po državi so zažarele praznične lučke, v Mariboru zagnali tudi panoramsko kolo

Slovenija 01. Dec 202211:26 > 19:18 0 komentarjev
lučke v Mariboru
Okrasitev v Mariboru decembra 2022 (Foto: BOBO)

V Mariboru, Velenju in Slovenj Gradcu so danes prižgali praznične lučke in tako začeli obdobje decembrskih prireditev. Na Glavnem trgu štajerske prestolnice je postavljeno tudi atraktivno razgledno panoramsko kolo, kar je novost letošnjega Čarobnega Maribora.

V Mariboru so danes ob 17. uri prižgali letošnje praznične lučke, s čim so v štajerski prestolnici začeli decembrske prireditve. Najbolj svetlo in živahno je bilo na Glavnem trgu, kjer so zadnje dni postavljali atraktivno razgledno panoramsko kolo, kar je novost in verjetno največja atrakcija letošnjega Čarobnega Maribora.

Z današnjim se na mariborskem trgu začenja tudi božični sejem z lokalnimi izdelki ter gostinsko ponudbo, sicer pa bodo decembrsko dogajanje v mestu zaznamovale praznične stojnice ter bogat družinski in kulturni program.

Prižig novoletne razsvetljave so danes ob 18. uri izvedli tudi v Velenju, kjer je prižig pospremil koncert Ines Erbus in Davida Amara. Eno uro prej so veseli december otvorili v Slovenj Gradcu. Mesto je dobilo praznično podobo, dogajanje pa je spremljal nastop glasbene skupine DaDžem.

Prižig lučk v Mariboru kasneje kot po navadi

Za prižig lučk so se sicer v Mariboru odločili nekaj dni pozneje kot zadnja leta, ob tem pa napovedali, da jih bodo zaradi varčevanja z energijo v trenutni energetski krizi izklapljali. Prizorišča delno osvetljujejo s pomočjo sončne elektrarne na strehi Elektra Maribor ter po načrtu študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko s pomočjo dveh koles sistema MBajk. Na teh lahko obiskovalci s potiskanjem pedalov proizvajajo energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

Praznična okrasitev mesta sicer sledi pred leti zasnovani tematiki čarobnih niti, pri čemer stara svetila postopno zamenjujejo z novimi, varčnejšimi, letos pa jih bodo ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca nekoliko kasneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, so pa zagorele luči na Piramidi.

Dobra dva dni pa je potekalo postavljanje panoramskega kolesa, kakršen krasi tudi številna druga razvita mesta. Z njim se je mogoče zavrteti in si iz ene od 18 gondol ogledati mesto z višine 23 metrov. Vstopnina za otroke znaša šest, za odrasle sedem, za družine pa 24 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!