V Mariboru nezadovoljni s financiranjem športa in kulture. Kaj pravi občina?

Slovenija 31. Maj 202321:46 0 komentarjev
maribor
PROFIMEDIA

V Mariboru je te dni veliko nezadovoljstva zaradi negotovega občinskega financiranja športa in kulture. Športna zveza Maribor je celo odpovedala tradicionalno prireditev Športni vikend Maribora, načrtovano za ta konec tedna. Na občini to obžalujejo, podžupan pa razmere povezuje z odločitvami mestnega sveta, ki ni podprl predlaganih podražitev.

Iz Športne zveze Maribor so sporočili, da morajo Športni vikend Maribora “zaradi negotove finančne situacije, ko v danem trenutku še nismo prejeli odločbe glede sofinanciranja programov in prireditev s strani Mestne občine Maribor,” odpovedati. Če bodo finančne razmere v prihodnje dopuščale izvedbo, so se zavezali, da bodo dogodek izpeljali v jeseni.

Neprijetno presenečeni so tudi direktorji javnih zavodov s področja kulture, ki so finančno v veliki meri odvisni od občine. Letos so jim namreč občinska sredstva zmanjšali za znesek zadnjega lanskega zahtevka, ki naj bi ga dobili konec decembra lani, pa jim ga je občina izplačala šele 10. januarja letos. Ta lanski znesek so jim namreč všteli v letošnjo kvoto. Med temi zavodi so Lutkovno gledališče, Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center (MKC) in Narodni dom Maribor. Za slednjega ta poteza občine po besedah direktorja Vladimirja Rukavine pomeni 86.000 evrov manj sredstev. “Kaj bomo, ne vemo,” je povedal za STA. Župan Saša Arsenovič je po njegovih besedah za prihodnji teden sklical sestanek na to temo.

Podžupan Samo Peter Medved, ki je trenutno v Rimu, je za časnik Večer pojasnil, da so mestni svetniki sicer potrdili predlog letošnjega občinskega proračuna, niso pa se strinjali z načrtovanimi podražitvami, na katerih je vodstvo občine zasnovalo proračun. “Te odločitve bodo zarezale v neobvezne vsebine športa, kulture in sociale. Če imamo neko vrečo, moramo najprej financirati obvezne vsebine, tiste, ki so neobvezne vsebine gospodarskih javnih služb, pa se ne bodo mogle financirati v tolikšni meri. Žal. Kljub sprejetemu proračunu, kljub razpisom za šport, ki so bili,” je povedal.

Napovedal je še, da se bodo trudili speljati izredno in redno sejo, da bi prepričali mestne svetnike, da izpad zaradi nepodražitev ublažijo v čim večji možni meri. V kabinetu župana pravijo, da je v petek s športnimi društvi in klubi sklican sestanek, na katerem bodo dorekli podrobnosti. “Odločbe v zvezi z rezultati javnega razpisa letnega programa športa za leto 2023 bodo predvidoma izdane v začetku junija 2023, o čemer smo v preteklem tednu obvestili vsa društva in zveze, ki so se na javni razpis prijavila,” so še dodali.

Obžalujejo, da je Športni vikend Maribora odpovedan. “Mestna občina Maribor ga absolutno podpira in ga bo skladno z uspešno prijavo Športne zveze Maribor na javnem razpisu letnega programa športa sofinancirala tudi v letu 2023. Zato zelo obžalujemo njihovo trenutno odločitev o odpovedi prireditve in verjamemo, da jo bo v interesu vseh ljubiteljev športa v mariborski občini po prejemu odločbe ponovno organizirala v najkrajšem možnem času,” so še povedali v kabinetu župana.

Mariborski mestni svet je proračun občine sprejel šele 20. aprila. Prejšnji teden so svetniki podprli podražitev vstopnin v javne športne objekte in javnih vrtcev, niso pa soglašali s predlagano podražitvijo mestnih avtobusov. S 1. junijem bodo tako začeli veljati novi ceniki uporabe športnih objektov in površin v upravljanju občinske družbe Šport Maribor. “Uskladitev cen storitev, ki jih ponujajo športni objekti v Mestni občini Maribor, je bila nujna. Ob vzdržnosti poslovanja bo omogočila ustrezno vzdrževanje objektov in morebitne nadaljnje naložbe v mariborsko športno infrastrukturo,” so sporočili iz Javnega holdinga Maribor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!