V Mariboru odpirajo težko pričakovani pasji park

Slovenija 03. Sep 202207:41 2 komentarja
pes
PROFIMEDIA

V Mariboru bodo danes odprli prvi pasji park, na katerega ljubitelji živali čakajo že več let. Nahaja se v mestni četrti Tabor pri Kadetnici, njegova uporaba pa bo predvidoma brezplačna. Namenjen je druženju in gibanju psov brez povodca, a je zanje, kot poudarjajo na občini, še vedno v prvi vrsti odgovoren lastnik.

Park je velik okoli 1000 kvadratnih metrov in ima dva, med seboj ločena prostora, namenjena za male in velike pse. V obeh delih se nahajajo pitnik, klopi, drevesa in tunel za igro. Park je opremljen tudi z javno razsvetljavo, pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Ob parku so na novo uredili pot, ki so jo zaradi boljše umestitve pasjega parka prestavili na stran vojašnice. Posadili so sedem dreves, ki so jih tja prestavili iz Maistrove ulice.

“Pasji park služi namenu prostega gibanja psov, kar na javnih površinah ni dovoljeno. Seveda je pri tem potrebna previdnost in nadzor lastnika psa. Tako kot na ostalih površinah bo tudi tukaj potrebno pasje iztrebke za psom odstraniti,” poudarjajo na občini, ki je za postavitev pasjega parka porabila 71.000 evrov.

S parkom bo upravljalo komunalno podjetje Snaga. Otrokom je vstop dovoljen le ob spremstvu odrasle osebe.

Denar za projekt vzpostavitve prvega pasjega parka v Mariboru je bil že pred leti rezerviran v občinskem proračunu, a ta ni bil uresničen. Za postavitev parka na omenjenem zemljišču pri Kadetnici se je morala občina uskladiti z ministrstvom za obrambo.

Ob današnjem odprtju pasjega parka bodo od 9. do 13. ure zbirali hrano in druge oblike pomoči za Zavetišče za živali Maribor, kjer se trenutno soočajo z velikim številom mačjih mladičev. Kot so sporočili, potrebujejo predvsem dietno hrano za pse in za mačke z okusom ribe, zajca ali konja, saj imajo v zavetišču veliko alergikov. Zelo dobrodošli so tudi hrana za mačje mladiče, brisače, rjuhe, koce oz. slabše odeje, igrače za vse živali in pesek za kužke.

Predstavilo se bo tudi Kinološko društvo za reševalne pse (REPS) Maribor, ki ima 25-letno tradicijo. Združuje vodnike psov, ki jih izšolajo za iskanje pogrešanih oseb na težje dostopnih terenih.

V celotnem obdobju delovanja so izvedli 65 realnih iskalnih akcij z visokim deležem uspešnosti najdenih oseb. Čez 14 dni se ekipa štirih vodnikov z reševalnimi psi odpravlja na svetovno prvenstvo reševalnih psov v Romunijo, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze reševalnih psov (IRO).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje