V Mengšu iz vrtca evakuirali 22 otrok. Župan: Naj bo čim prej konec, grozno je

N1 video 04. Avg 202313:36 > 13:38 1 komentar

V Mengšu je narasla voda zalila tudi vrtec Gobica. Vseh 22 otrok so rešili, kot je pojasnil mengeški župan, pa takšnih izrednih razmer ne pomnijo niti najstarejši prebivalci.

“V Mengšu je bilo še pred nekaj minutami katastrofalno stanje. Česa takega ne pomnijo niti najstarejši člani,” je dejal mengeški župan Bogo Ropotar in dodal, da se razmere malce umirjajo. “Vode se malce umikajo, a je ponovno začelo deževati, tako da ne vemo, kaj nas čaka to noč,” je dejal in dodal, da so se osredotočili predvsem na reševanje ljudi. 

“Imeli smo ujete otroke v vrtcu Gobica in nam jih je uspelo rešiti,” je pojasnil Ropotar. “Želim si, da bi se čim prej končalo. Grozno je,” je še dodal. Poleg evakuacije otrok iz vrtca so potekale tudi druge evakuacije. “In še potekajo, saj so ljudje ujeti v kletna stanovanja,” je pojasnil in dodal, da so razmere resnično katastrofalne.

“Glede na ekstremno situacijo se ekipe dobro usklajujejo. Razumemo občane, da si vsak želi pomoči, a prioriteta so trenutno šola, vrtec in zdravstveni dom,” je še dodal in prosil za potrpežljivost ljudi. Ker so razmere v prihodnjih urah nejasne, so na pomoč priskočili tudi številni občani, ki polnijo protipoplavne vreče ter čistijo dovozne poti.

Razdejanje v poplavljenem vrtcu v Mengšu, iz katerega so rešili 22 otrok: 

Reševanje otrok v Mengšu Reševanje otrok v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu (Foto: PGD Mengeš)
reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok v Mengšu Reševanje otrok v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu (Foto: N1)
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu (Foto: PGD Mengeš)
Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca Gobica v Mengšu (Foto: PGD Mengeš)

“Polovica vasi je pod vodo”

Vodja intervencije iz kraja Topole pri Mengšu Miha Špruk je za N1 pojasnil, da je v slabi uri poplavni val iz Most pri Komendi prišel do vasi in jih “v celoti povozil”. Kot je pojasnil, ljudi sicer niso evakuirali, evakuirali so le štiri konje in koze, ki so bili ujeti v hlevu. Ljudje so se rešili sami, saj so navajeni poplav, a tako hudih ne pomnijo, je še dodal Špruk.

“Iz državnega štaba civilne zaščite prihaja 3.000 protipoplavnih vreč, peska nam primanjkuje in upamo na srečno noč,” je dodal Špruk. Na terenu je aktivirane skoraj pol vasi, je pojasnil in dodal, da je cela vas stopila skupaj. “Polovica vasi je pod vodo,” je pojasnil, prebivalcem pa svetoval, naj ne hodijo zdoma. Kljub opozorilom so namreč morali reševati številna vozila, ki so obtičala v vodi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje