V Moravčah šolar z lažno pištolo zastraševal vrstnike, primer preiskuje policija

Slovenija 07. Dec 202312:09 1 komentar
Osnovna šola Jurija Vege Moravče
Foto: Osnovna šola Jurija Vege

Iz Moravč prihajajo novice o novem primeru medvrstniškega nasilja. Učenec višjega razreda tamkajšnje osnovne šole je zastraševal druge šolarje, pri tem pa uporabil predmet, podoben strelnemu orožju. Dogodek se je zgodil zunaj šole, a ga je policiji prijavila ravnateljica. O tem, kar se je zgodilo, jo je takoj po dogodku namreč obvestila ena od mam. Župan občine Milan Balažic na vprašanja ni želel odgovarjati, je pa v pisni izjavi skupaj z ravnateljico poudaril, da ima "lokalna skupnost skupaj s šolo do vrstniškega nasilja in drugih oblik nespoštljivega obnašanja ničelno toleranco".

V Moravčah je učenec višjega razreda tamkajšnje osnovne šole zastraševal druge šolarje, pri tem pa uporabil strelnemu orožju podoben predmet, so prve poročale Slovenske novice.

Na ljubljanski policijski upravi so za N1 potrdili le, da policisti v Moravčah po enkratnem dogodku, ki se je zgodil konec prejšnjega meseca, zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja. Zaradi interesa preiskave več informacij niso mogli podati. Povedali pa so, da se dogodek ni zgodil v šoli.

Na dogajanje sta se v skupni izjavi na spletni strani občine že konec novembra odzvala moravški župan Milan Balažic in ravnateljica. Župana smo prosili za dodatna pojasnila, a na naša vprašanja ni želel odgovarjati. Z občine so nam sporočili le, da je vse povedal že v izjavi in da je to “stvar drugih institucij”.

Ravnateljica pa je za N1 poudarila, da se je incident zgodil zunaj šolskih prostorov, v parku, in sicer med učenci višjih razredov. Sum kaznivega dejanja je policiji prijavila ravnateljica po tem, ko je do nje v pisarno prišla mama enega od otrok in ji povedala, kaj se je zgodilo. Kot je potrdila ravnateljica, je starejši osnovnošolec pri zastraševanju “pokazal, kaj ima v torbi, pištolo”. Čeprav ni šlo za pravo strelno orožje, tega otrok ne more vedeti, je poudarila ravnateljica.

Šola vzgojnega ukrepa ne more sprejeti, saj se je dogodek zgodil izven njihovih prostorov, a ravnateljica je poudarila, da je otrokom nujno dati vedeti, da meje obstajajo. Prav zato je dogodek nemudoma prijavila policiji. “Takšne dogodke je treba prijaviti, tako moramo ravnati vsi odgovorni državljani. To lahko naredimo anonimno, ker se s tem, ko gre informacija po nepotrebnih ovinkih, izgublja dragoceni čas, in povsem po nepotrebnem podaljšuje čas izpostavljenosti morebitnih žrtev,” je ob tem opozorila.

“Šola ni mehurček, družba je danes taka. A tega ne morem preprosto dopustiti, še naprej se bom zavzemala za varnost otrok v šoli,” je še dodala ravnateljica.

V omenjeni izjavi, objavljeni na spletni strani občine, sta župan in ravnateljica zapisala, da ob “vse pogostejših primerih vrstniškega nasilja in drugih oblikah neprimernega in nespoštljivega obnašanja” sporočata, da bosta “do naštetega vodstvo šole in lokalna skupnost uveljavljala pravilo ničelne tolerance”.

Ob tem sta dodala, da bodo vsi tovrstni primeri prijavljeni policiji in ustrezno sankcionirani, če bo treba, tudi “z začetkom vzgojnega delovanja, ki se konča s prešolanjem”.

Učiteljski zbor in vzgojitelje sta pozvala, da delujejo preventivno in so zgled učencem. “Še posebej pa se obračava na starše učencev, ki nosijo polno odgovornost za vzgojo svojih otrok,” sta ob tem poudarila župan in ravnateljica.

Policija vsako leto obravnava več primerov medvrstniškega nasilja

Ko govorimo o nasilju nad vrstniki, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik izvaja nad posameznim otrokom ali mladostnikom.

Otrok, ki je žrtev nasilja, je velikokrat ustrahovan in ga je zato strah povedati, kaj se mu dogaja. Posledice nasilja se lahko kažejo v depresivnosti, slabi samopodobi, zadržanosti, pasivnosti, izolaciji, pa tudi pri slabšem šolskem uspehu, odporu do šole in pogostih boleznih. Na žalost lahko medvrstniško nasilje privede tudi do poskusov samomora.

Ključno je, da prepoznamo znake nasilja nad otroki in vemo, kako ukrepati, da bi pomagali žrtvi. Policija zato aktivno sodeluje s šolami in drugimi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja, pa naj gre za šolske prostore ali okolje zunaj njih.

Medvrstniško nasilje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Policija poudarja, da sta ustrahovanje in nasilje resni težavi, ki ju ne smemo zanemarjati. Ob tem pa dodaja, da med tovrstno nasilje ne šteje neogrožujočih prepirov ali pretepov, ki da so pri otrocih pogosti, “saj so del naravnega pojava med njihovim razvojem”.

A ko so te meje presežene, je pomembno, da starši otroku stojijo ob strani, se z njim o tem pogovarjajo, hkrati pa obvestijo vse pristojne institucije, tudi policijo. “Pristojne institucije se lahko odzovemo le, če žrtve o dogajanju, ki je zanje ponižujoče ipd., spregovorijo. Policisti bodo ob prijavi preverili, kaj se je pravzaprav zgodilo in kdo so nasilneži. Nekateri dogodki imajo namreč tudi znake kaznivega dejanja ali prekrška,” so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

Število obravnavanih primerov medvrstniškega nasilja skozi leta sicer narašča. Medtem ko so leta 2021 na območju PU Ljubljana obravnavali 108 primerov medvrstniškega nasilja, so jih leta 2022 obravnavali 139, letos pa 173 le v prvem polletju.

Policija za obdobje od julija do novembra letos ne more posredovati zanesljivih podatkov, ker se ti evidentirajo dvakrat letno na podlagi posebnih anonimiziranih poročanj. Za drugo polletje bodo podatki znani ob koncu leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje