V Nemčiji deluje 14 elektrarn na premog. Kako dolgo še?

Slovenija 10. Mar 202315:22 0 komentarjev
heyden, termoelektrarna, nemčija
Profimedia

Potem ko je nemška vlada dovolila prodajo električne energije iz rezervnih elektrarn na premog ali nafto do marca 2024, v Nemčiji energijo proizvaja 14 elektrarn na premog in ena elektrarna na mineralno olje, je sporočila nemška zvezna agencija za omrežje. Trenutno ni načrtov, da bi te elektrarne ustavili.

Po podatkih agencije so nekatere elektrarne ponovno priključili na omrežje, nekaterih pa med energetsko krizo niso ustavili. Predstavnik agencije je za dpa potrdil, da trenutno ni načrtov, da bi delovanje teh elektrarn prekinili.

Nemška vlada je sprejela uredbo, ki dovoljuje prodajo električne energije iz rezervnih elektrarn na črni premog ali nafto do konca marca 2024. Ali se tovrstna proizvodnja električne energije upravljavcem elektrarn splača, je med drugim odvisno od trenutnih veleprodajnih cen električne energije, navaja dpa.

S tem ukrepom želi nemška vlada izriniti zemeljski plin s trga električne energije. Gre za del prizadevanj Berlina, s katerimi želi zmanjšati odvisnost Nemčije od zemeljskega plina in posledično Rusije.

Po podatkih nemškega statističnega urada Destatis je bila lani tretjina električne energije, proizvedene v Nemčiji in oddane v omrežje, proizvedena v elektrarnah na premog.

Približno 60 odstotkov električne energije iz premoga je bilo proizvedene iz rjavega premoga in lignita, približno 40 odstotkov pa iz črnega premoga.

Delež zemeljskega plina pri proizvodnji električne energije v Nemčiji se je lani zmanjšal na 11,4 odstotka, medtem ko je leta 2021 znašal 12,6 odstotka, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!