V Nemčiji SPD, Zeleni in FDP glasujejo o koalicijski pogodbi

Slovenija 03. Dec 202109:47 0 komentarjev
Nemčija
Fabrizio Bensch/REUTERS

Potem ko so v Nemčiji socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) prejšnji teden predstavili koalicijsko pogodbo, ki bo narekovala politiko Nemčije prihodnje štiri leta, sledi še glasovanje med člani. Zeleni so glasovanje po pošti začeli prejšnji teden, socialdemokrati in liberalci pa bodo o tem odločali na kongresih ta konec tedna.

Glede na načrte koalicijskih strank bo Nemčija tako po več kot dveh mesecih od volitev prihodnji teden dobila novega kanclerja. Dolgoletno kanclerko iz vrst krščanskih demokratov Angelo Merkel bo nasledil Olaf Scholz, s čimer bo po 16 letih na čelu vlade znova socialdemokrat. Bundestag naj bi ga na položaj izvolil v sredo, 8. decembra.

Na pogajanjih so vse tri stranke morale sprejeti kar nekaj kompromisov, kljub temu pa je Scholz prepričan, da bodo člani pogodbo podprli. “Je dober rezultat z vidika vseh treh strank,” je prejšnji teden ocenil Scholz.

Zeleni glasujejo po pošti, SPD in FDP pa bosta imeli izredne kongrese

Zeleni so glasovanje po pošti in spletu začeli prejšnji teden, dan po predstavitvi koalicijske pogodbe. Člani pa ne glasujejo le o pogodbi, ampak tudi o kadrovskih odločitvah glede ministrstev, ki pripadajo Zelenim. Glasove bodo sprejemali do ponedeljka, ko bodo tudi razglasili rezultate. Za potrditev je dovolj navadna večina.

Pri SPD in FDP pa so se odločili za izredne kongrese. Socialdemokrati bodo imeli v soboto in nedeljo digitalni kongres, na katerem bodo odločali o rezultatih koalicijskih pogajanj. V nedeljo bodo o pogodbi na izrednem kongresu odločali še člani FDP.

Ena od osrednjih točk koalicijske pogodbe so podnebne spremembe

Scholz je prejšnji teden poudaril, da so stranke prihodnje vladajoče koalicije enakopravne partnerice. Želijo, da bi nova koalicija igrala prelomno vlogo za Nemčijo, prizadevali pa si bodo tudi za več napredka. Obenem se je zavzel za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga na področju zunanje politike prihodnje nemške vlade.

Boj proti podnebnim spremembam je tudi ena od osrednjih točk koalicijske pogodbe. Med drugim so se zavezali k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljično nevtralnost do leta 2045. Ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova vlada, pa je pandemija covida-19.

V četrtek so se sicer v Berlinu odločili, da bodo pogoj PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki je doslej veljal v posameznih deželah, razširili na celotno državo. Za necepljene pa poslej veljajo stroge omejitve stikov. Scholz je ob tem ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19 in se zavzel, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi.

Glede ministrstev so se sicer v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobila kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim bo sovoditeljica stranke Annalena Baerbock predvidoma postala zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, pri čemer bo predsednik FDP Christian Lindner postal minister za finance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!