V novem študijskem letu za slovenske državljane dobrih sto vpisnih mest več

Slovenija 31. Jan 202415:55 0 komentarjev
Papič se odziva na očitke sindikate in poziv k odstopu.
Foto: Jan Gregorc/N1

Vlada je danes podala soglasje javnim in koncesioniranim visokošolskim zavodom k skupnemu razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2024/2025. Na voljo bo skupaj 20.241 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, od tega 16.839 mest za slovenske državljane in državljane članic EU.

Za Slovence brez slovenskega državljanstva bo na voljo 1.000 mest, za tujce iz držav, ki niso članice EU, pa 2402 mesti. Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je na novinarski konferenci povedal, da gre za delno povečanje vpisnih mest za slovenske državljane v primerjavi z lanskim letom.

“Lani smo imeli 16.578 prostih mest, letos je na voljo 16.820, torej smo vpisna mesta povečali za nekaj 100 mest,” je dejal.

Kot novost je Papič izpostavil, da so pri pripravi predlogov vpisnih mest javni visokošolski zavodi upoštevali usmeritve za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za študijsko leto 2024/2025, ki jih je vlada sprejela oktobra. Veseli ga, da so fakultete sledile tem usmeritvam, da so na nekaterih deficitarnih programih delno povečali vpisne številke. Osnovno ureditev tega področja pa bodo določili s sklenitvijo nove štiriletne pogodbe o financiranju visokošolskih zavodov, je dodal.

“Ta pogodba bo začela veljati 1. januarja 2025 in bo veljala štiri leta. Tam bomo natančno definirali pričakovanja ustanovitelja, univerze pa bodo imele priložnost, da bodo tudi izrazile svoje potrebe oziroma pod kakšnimi pogoji bodo lahko vpisne številke izvedle in vpisale določeno število študentov na določenih področjih,” je še navedel Papič.

Vpisna mesta za študijsko leto 2024/2025 razpisuje pet javnih visokošolskih zavodov, in sicer univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo za redni študij.

Na ljubljanski univerzi bo za prihodnje študijsko leto za vpis v 1. letnik na voljo skupaj 10.288 vpisnih mest za redni in izredni študij, na mariborski 6014, na primorski 1.888 in na javnih samostojnih visokošolskih zavodih 609 mest, še 1.444 mest za redni študij je razpisanih na koncesioniranih programih, kažejo podatki ministrstva.

Kandidati se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih. Prvi je od 20. februarja do 20. marca, drugi pa od 21. do 27. avgusta. Informativna dneva bosta v petek, 16. februarja, in v soboto, 17. februarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!