V oceni škode obvoznica, ki je sploh še ni. Župan: “Prvič slišim za to”

poplave
Poplave avgusta letos v občini Luče. (Foto: Atlas voda)

Direkcija RS za infrastrukturo je za N1 potrdila navedbe poslanca Jerneja Vrtovca, da je v oceno škode prijavila tudi 8,5 milijona evrov vredno obvoznico Luče, ki je sploh še ni. Zakaj?

Direkcija RS za infrastrukturo je Upravi RS za civilno zaščito in reševanje prijavila za skupno 459 milijonov evrov škode na cestni infrastrukturi.

“Zaradi poplav je bilo več odsekov cest zaprtih, poplavljena so bila cestišča, prihajalo je do zdrsov zemljin na vozišča cest, ponekod je reka izpodjedla brežine ali preusmerila svoj tok na vozišče ceste, nastali so usadi in kasneje plazovi, porušeni so bili premostitveni in drugi cestni objekti ter jeklene varnostne ograje in podporni zidovi, del odsekov je bil nedostopen. Poplavne vode so poškodovale tudi prometno opremo in signalizacijo,” pravijo in dodajajo, da sanacijska dela še potekajo.

Obvoznica, ki je ni

A poslanec Jernej Vrtovec je prejšnji teden opozoril, da je škoda po njegovih podatkih napihnjena in da so vključeni tudi projekti, ki v oceno ne sodijo.

Na direkciji za infrastrukturo so za N1 Vrtovčeve navedbe potrdili, da je v projekt vključen tudi projekt obvoznice Luče – te pa sploh še ni. Po besedah Vrtovca je projekt v oceni vrednoten na 8,5 milijona evrov.

Obvoznica je, kot je v začetku tega leta na spletni strani objavila občina, v načrtu že 30 let, prve ideje o obvoznici pa segajo celo 60 let nazaj. Projekt je na svetovalnem referendumu dobil več kot 92 odstotkov podpore občanov, vseeno pa naj bi imel nekatere – po oceni občine maloštevilne – nasprotnike. Tako naj bi se zatikalo pri pridobivanju zemljišč.

obvoznica Luče
Potek obvoznice Luče. (Foto: Občina Luče)

Zakaj se je torej obvoznica, ki je ni, znašla na seznamu ocenjene škode, smo vprašali župana Luč Klavdija Strmčnika. “Ampak saj to ni škoda, če obvoznice še ni. Da bi bila na seznamu škode, prvič slišim,” je odgovoril za N1. Pojasnil pa je, da so se z načrtovanjem obvoznice začeli ukvarjati leta 1990, ko so občino prav tako prizadele hude poplave.

“Projekt vključuje obvoznico skupaj s protipoplavnimi ukrepi. Določeni so bili že izvedeni po državnem prostorskem načrtu, ki je bil sprejet leta 2009, zadnja faza protipoplavnih ureditev pa vključuje nasip skupaj z obvoznico,” je pojasnil. Po njegovih besedah bi obvoznica potekala po nasipu ob Savinji, prečkala travnik in tako Luče obvarovala pred 500-letnimi poplavami.

“Ne vem, kako so obvoznico spravili na seznam škode, sem pa vesel, da so jo. Ne potrebujemo je le zaradi boljše pretočnosti prometa, ampak za to, da bomo varni pred poplavami. Pravzaprav je ključna, da bodo ljudje v Lučah živeli brez skrbi,” je dodal Strmčnik.

Na direkciji za infrastrukturo so za N1 potrdili to, kar je povedal župan. “Obvoznica Luče je del nedokončane poplavne varnosti Luč, v sklopu katere bo zgrajen cestni nasip in ustrezna premostitev  Mlinščice in Savinje,” so zapisali.

Po njihovih besedah gre ta celovite rešitve “ob upoštevanju podnebnih sprememb za zagotovitev polne funkcionalosti objekta”.

Davki na zalogo

“Zdi se nam, da se ta poplavni balon namenoma napihuje. Da se ga lahko napolni, pa se dela in pripravlja davke na zalogo,” je bil v petek kritičen Vrtovec. Vladi je očital, da škodo ocenjuje “čez palec”, česar da dober gospodar ne počne.

Zaradi ocene škode na 10 milijard evrov po Vrtovčevih besedah slabše živimo vsi. “Vsi plačujemo višje davke, gospodarstvo plačuje višje davke, banke so dodatno obdavčene in ne morem se izogniti temu občutku, da vse to res z namenom, da se trajno obdavčujejo prebivalke, prebivalci in gospodarstva,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje