Danijel Krivec izvoljen za tretjega podpredsednika DZ

Slovenija 09. Jun 202206:29 > 14:54 2 komentarja
Danijel Krivec
BOBO

DZ je na današnji seji potrdil mandate nadomestnim poslancem, ki bodo zamenjali strankarske kolege, ki so prevzeli funkcije v vladi. V poslanske klopi so z današnjim dnem sedli Aleksander Prosen Kralj, Jonas Žnidaršič, Soniboj Knežak in Milan Jakopovič. Mandat je prenehal tudi poslanki Barbari Kolenko Helbl, ki bo generalna sekretarka vlade. Poslanci so na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in sedem proti Danijela Krivca izvolili za podpredsednika DZ.

V opoziciji so poudarili, da je Krivec za funkcijo primeren zaradi bogatih političnih izkušenj in dobrega poznavanja poslovnika. Podporo mu je pred glasovanjem izrazil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je pojasnila, da so v SDS Krivca za mesto podpredsednika DZ predlagali zaradi njegovih dolgoletnih političnih izkušenj. Funkcijo poslanca namreč opravlja že šesti mandat, pred tem pa je bil med drugim župan v Bovcu.

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki je prejšnji teden zaprisegel kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je slednji postal minister za zdravje, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

Predsednico SD Tanjo Fajon, ki je prevzela funkcijo zunanje ministrice, bo v DZ nadomestil igralec in voditelj Jonas Žnidaršič. V SD je poleg Fajon od izvoljenih poslancev minister postal še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki ga bo v parlamentu zamenjal poslanec minulega sklica DZ Soniboj Knežak.

Koordinatorja Levice Luko Mesca, ki je za zdaj prevzel vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bi morala nadomestiti Asta Vrečko. Slednja je prevzela vodenje resorja za kulturo, dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan, ki je naslednji v vrsti, pa je zasedel mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo. Mesca bo tako nasledil Milan Jakopovič.

Med poslanci Gibanja Svoboda je funkcija poslanke prenehala tudi Barbari Kolenko Helbl, ki je v novi vladi zasedla mesto generalne sekretarke vlade. Helbl se za razliko od ostalih poslancev, ki so prevzeli funkcije v vladi, po morebitnem prenehanju funkcije generalne sekretarke vlade ne bo smela vrniti v poslanske klopi. V DZ jo bo najverjetneje nasledil Tomaž Lah, a mora o tem DZ uradno obvestiti še Državna volilna komisija. Nadomestne poslance je DZ potrdil soglasno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje