V parlamentu o podražitvah vrtcev in novem ministru

Slovenija 12. Feb 202311:49 0 komentarjev
Otrok
Bobo

Prihodnji teden se bo pred pristojnim parlamentarnim odborom predstavil kandidat za novega notranjega ministra Boštjan Poklukar, ki je sicer to funkcijo opravljal že v času vlade Marjana Šarca. Zasedalo bo tudi več delovnih teles, državni svet pa bo odločal o predlogu sklepa o umiku svežnja pokrajinske zakonodaje iz parlamentarnega postopka.

Kandidat premierja Roberta Goloba za novega notranjega ministra Boštjan Poklukar bo članom odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predstavil svoje načrte za delo na čelu resorja za notranje zadeve, po pričakovanjih se bodo vprašanja kandidatu vrtela tudi okoli migracijske politike, spoštovanja človekovih pravic in depolitizacije policije.

Državni zbor bo nato kandidata za notranjega ministra potrjeval na rednem plenarnem zasedanju, ki se bo začelo 20. februarja. Večjih presenečenj ob glasovanju sicer ni pričakovati. V poslanski skupini največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki šteje 41 poslancev, zatrjujejo, da so glede predloga kandidature enotni. Koalicijski partnerici SD in Levica sta bili z odzivi za zdaj skopi, pričakujejo pa delovanje novega ministra v skladu z zakonodajo in zavezami koalicijske pogodbe.

Preberite še: Kaj nameravajo poslanci na zaslišanju vprašati Boštjana Poklukarja

Ob zeleni luči DZ bo tako Poklukar še pred koncem meseca na čelu resorja za notranje zadeve nasledil Tatjano Bobnar, ki je po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom s te funkcije odstopila, vodenje resorja pa je za tem začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Državni svet o umiku svežnja pokrajinske zakonodaje

Državni svet se bo v sredo sestal na seji, na dnevnem redu državnih svetnikov je več točk. Na pobudo predsednika državnega sveta Marka Lotriča bodo med drugim odločali tudi o predlogu sklepa o umiku predlogov zakonov o ustanovitvi pokrajin, o financiranju pokrajin in o pokrajinah iz zakonodajnega postopka.

Paket treh zakonov za ustanovitev pokrajin je državni svet v prejšnjem mandatu pod vodstvom Alojza Kovšce v parlamentarni postopek vložil julija lani. Zakonodajni sveženj sicer predvideva ustanovitev 15 pokrajin in poseben status Mestne občine Ljubljana.

Vlada je k omenjenim predlogom zakonov podala negativno mnenje, iz pripomb posameznih lokalnih skupnosti in ostalih deležnikov pa izhaja, da bi bilo treba ustreznost posameznih predlaganih rešitev ponovno pretehtati, izhaja iz Lotričeve pobude. Predlogi zakonov po njegovih navedbah sicer predstavljajo osnovo za nadaljevanje, a bi bilo pred končnim odločanjem v DZ smotrno opraviti dodatna posvetovanja in analize predloženih zakonskih rešitev, še piše v predlogu sklepa za umik zakonodajnega svežnja iz parlamentarnega postopka.

Odbor za izobraževanje DZ o podražitvah vrtcev

Člani odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino bodo v torek na zahtevo NSi razpravljali o povišanju cen programov vrtcev zaradi dviga stroškov dela. V NSi namreč menijo, da so podražitve vrtcev posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev in tako še dodatno obremenil družinske proračune. Prepričani so, da bi stroške podražitev moral kriti državni proračun.

Preberite še: Vrtci v mestnih občinah bodo dražji: cene se bodo dvignile za 14 do 17 odstotkov

Odboru tako predlagajo, da vladi predlaga pripravo celovitega paketa ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, nastalih po 1. januarju. Prav tako predlagajo, da vlada reprezentativna združenja slovenskih občin vključi v vsa pogajanja in dogovore povezane s spremembo plačnega sistema javnih uslužbencev iz njihove pristojnosti.

Minister za delo Luka Mesec je sicer v odzivu na zahtevo NSi za sklic seje že napovedal uskladitev otroških dodatkov z inflacijo z marcem, s februarjem pa se po njegovih navedbah povečujejo tudi pragi za socialne transferje. Za brezplačne vrtce, ki jih minister sam sicer podpira in so jih koalicijske partnerice tudi zapisale v koalicijske pogodbe, pa bi po navedbah Mesca morali v državni blagajni zagotoviti dodatnih 200 milijonov proračunskih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!