Kaj nameravajo poslanci na zaslišanju vprašati Boštjana Poklukarja

Slovenija 10. Feb 202318:51 3 komentarji
Boštjan Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek se bo kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar predstavil članom parlamentarnega odbora za notranje zadeve. V SD napovedujejo, da bodo postavljali bolj splošna vprašanja. Članica odbora iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič ga namerava vprašati, kaj bo delal drugače kot njegova predhodnica Tatjana Bobnar, da bo zadostil pričakovanjem predsednika vlade. Podpredsedniku odbora iz vrst SDS Žanu Mahniču pa se postavlja vprašanje, "ali nekompetentnega kandidata sploh kaj vprašati".

Poslanci bodo o kandidatu za novega notranjega ministra odločali na seji, ki se bo začela 20. februarja, že v ponedeljek pa se bo Boštjan Poklukar predstavil članom parlamentarnega odbora za notranje zadeve. V opoziciji so do predloga premierja Goloba za naslednika Tatjane Bobnar zelo kritični, glasovi nezadovoljstva pa prihajajo tudi iz vrst SD in Levice ter celo iz Gibanja Svoboda.

Ena od bojazni, ki se pojavlja ob kandidaturi Boštjana Poklukarja, je, da bo notranje ministrstvo iz ozadja vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Ta je bil tudi mentor magistrskega dela, ki ga je Poklukar leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Preberite še: Premier Golob izbral Boštjana Poklukarja, glasovi nezadovoljstva celo v Svobodi

Drugi naši sogovorniki iz koalicijskih vrst izpostavljajo, da je bilo v igri za notranjega ministra kar nekaj vidnih strokovnjakov, v Golobovi odločitvi za Poklukarja pa prepoznavajo premierjevo željo, da bi na to mesto postavil čim bolj poslušno osebo. Poklukar se je namreč ob lanskem spopadu med premierjem Golobom in Tatjano Bobnar, ki se je končal z ministričinim odstopom, odločno postavil na stran predsednika vlade. “Ko danes pogledamo znotraj slovenske policije, vidimo, da so tam še vedno ljudje, ki so odločali o tem, da so s protestov odnašali bralce ustave, špricali z vodnim topom množico in zaplinjali Ljubljano. Tu bo treba narediti domačo nalogo in verjamem, da bo naslednja garnitura na ministrstvu za notranje zadeve to tudi naredila,” je med drugim dejal za TV Slovenija.

Tatjana Bobnar
Luka Dakskobler/BOBO

Kljub dokaj širokemu nezadovoljstvu nad premierjevo izbiro pa dvomov, da bo Poklukar izvoljen na ministrsko mesto, tako rekoč ni. Poslanci Gibanja Svoboda javno poudarjajo, da je Golobova izbira dobra. Po njihovih navedbah morajo biti na čelu ministrstev politiki, ti pa nato v svojo ekipo povabiti strokovnjake. Vodja poslancev največje vladne stranke Borut Sajovic je tako pred dnevi dejal, da je v poslanski skupini Svoboda podpora Poklukarjevi kandidaturi enotna. Po njegovih besedah od kandidata za ministra na ponedeljkovi predstavitvi pričakujejo jasne odgovore o migracijski politiki, spoštovanju človekovih pravic, zmanjšanju korupcije, gospodarskem kriminalu, povečanju prometne varnosti in depolitizaciji policije.

Tudi Socialni demokrati pravijo, da presenečenj z njihove strani ne bo – v skladu s koalicijsko pogodbo bodo Boštjana Poklukarja potrdili. Ob tem pa izpostavljajo, da notranji resor sodi v kvoto Gibanja Svoboda, zato gre pri izbiri notranjega ministra za odločitev in odgovornost premierja in največje vladne stranke. “Od ministra pričakujemo, da bo deloval v skladu z zakonom in bo izpolnjeval zaveze, ki smo jih vse tri stranke zapisale v koalicijsko pogodbo,” dodajajo Socialni demokrati.

SD
Borut Živulović/BOBO

Poslanci SD nameravajo Poklukarju na ponedeljkovi predstavitvi postaviti predvsem splošna vprašanja: kako bo urejal izzive, ki jih prinaša romska problematika, kako se bo lotil migracij, kako bo po sprejemu Hrvaške v schengen urejen obmejni nadzor …

V Levici so glede Poklukarjeve kandidature redkobesedni. Kot so dejali, bo to, kakšna vprašanja mu bodo njihovi poslanci postavili na predstavitvi in ali ga bodo podprli, jasno v ponedeljek. Ponovili so le stališče, ki so ga predstavili že pred dnevi: “Če bo Poklukar dobil zeleno luč, v Levici pričakujemo, da bo deloval v skladu z zakonom in koalicijskimi zavezami ter v skladu s pričakovanji civilne družbe in nevladnih organizacij.” Spomnimo, da so v nekaterih nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z zaščito človekovih pravic, v preteklih tednih dali jasno vedeti, da s Poklukarjevim vodenjem notranjega ministrstva v času Šarčeve vlade niso bili zadovoljni in da njegovi kandidaturi nasprotujejo.

Začetek kampanje Levice
Stranka Levica

Da bi Poklukar uspel prepričati opozicijo, pa ni verjetno. Članico odbora za notranje zadeve iz vrst NSi Vido Čadonič Špelič med drugim moti to, da bosta predstavnika stranke LMŠ, ki ji na aprilskih volitvah sploh ni uspelo priti v državni zbor, po pridružitvi Gibanju Svoboda prevzela vodenje dveh represivnih resorjev: obrambnega in notranjega. “V tem vidim znak, da bo Poklukar poslušal premierja Goloba in da bo dovolil vmešavanje politike v policijo,” pravi Čadonič Špelič.

Predsednik vlade je po njeni oceni zamudil priložnost, da bi potrdil svoje navedbe iz začetka mandata, da daje stroki in znanju prednost pred politiko. Potrditev teh navedb pa bi bila, tako poslanka NSi, po odstopu res kompetentne ministrice Bobnar, ki je vztrajala pri nevmešavanju politike v policijo, še toliko bolj pomembna. Vida Čadonič Špelič namerava tako v ponedeljek Poklukarja vprašati, kaj bo delal drugače kot njegova predhodnica Tatjana Bobnar, da bo zadostil pričakovanjem predsednika vlade. Prav tako jo bo zanimalo, kdo bodo Poklukarjevi najožji sodelavci in po kakšnem kriteriju jih bo izbiral. Kot je mogoče slišati, naj v njegovi ekipi ne bi bilo sedanjih državnih sekretarjev na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja in Tine Heferle.

Vida Čadonič Špelič
Žiga Živulović jr./BOBO

Podpredsednik odbora za notranje zadeve iz vrst SDS Žan Mahnič pa je na naše vprašanje, kaj bo vprašal Poklukarja in kaj pričakuje od njegove ponedeljkove predstavitve, odgovoril, da o kandidatu ve že vse. “Je nesposoben, z upognjeno hrbtenico, ki ji niti kosmodisk ne pomaga več. Njegova naloga kot notranjega ministra bo ustavitev postopka proti Robertu Golobu v primeru Gen-I, preganjanje opozicije in koalicijske SD. Vseskozi pa bo delal po diktatu Damirja Črnčeca, ki bo dejanski notranji minister,” je odgovoril Mahnič. Ob tem je dodal, da je “glede na vse navedeno” veliko vprašanje, “ali na zaslišanju izgubljati čas in nekompetentnega kandidata sploh kaj vprašati”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje