V Piranu in Izoli morje prestopilo bregove (FOTO)

Slovenija 04. Nov 202209:30 0 komentarjev
izola
Bralec

Regijski center za obveščanje Koper je malo pred osmo uro zjutraj v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno, morje je bregove prestopilo tudi v Izoli. Geološki zavod opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji.

Morje v Piranu je malo pred osmo uro zjutraj začelo poplavljati. Zalilo je Cankarjevo nabrežje pa tudi del Kidričevega in Prešernovega nabrežja, kjer so bili parkirani avtomobili. Morje k sreči ni doseglo Tartinijevega trga, tako kot pred natanko tremi leti, ko so izmerili drugo najvišjo gladino morja od leta 1961, za razliko od takrat danes luna namreč ni polna. Morje je poplavilo še nižje ležeče predele Izole. Gladina morja bo v času jutranje plime povišana tudi jutri.

piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
piran piran
Mojca Pečnik Dessardo
izola izola
Bralec

V zahodni Sloveniji možnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije je sicer zaradi napovedanih večjih količin padavin opozoril tudi na povečano tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Zavod prebivalce na zahodu države poziva, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Agencija za okolje pa svari, da so na severozahodu, jugozahodu in v osrednji Sloveniji ob hudourniških vodotokih možne poplave meteorne in zaledne vode. Prebivalcem svetujejo, da iz nižjih prostorov, ki bi jih lahko zalila voda, umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti.

Agencija opozarja tudi pred močnim vetrom, ki lahko dosega sunke od 50 do 70 kilometrov na uro. Veter lahko maje drevesa in lomi veje, prav tako lahko ovira cestni promet določenih kategorij in že nekoliko otežuje gibanje. Promet je bil zjutraj zaradi podrtega drevesa oviran na cesti Kanal-Seniški Breg, posredovali so gasilci PGD Kanal.

Več o vremenski napovedi si lahko preberete v članku Izdali oranžno opozorilo, obstaja tudi nevarnost plazov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!