Generalni direktor premogovnika: Stebrni udar posledica rudarjenja

Slovenija 26. Jul 202206:08 > 13:42 0 komentarjev
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

V Premogovniku Velenje je bilo v stebrnem udaru poškodovanih 14 rudarjev, nihče izmed njih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja. Gre za nesrečo, podobno potresu: stresejo se tla, pride do udarnega vala, ki dvigne prah. Rudarje lahko vrže ob tla ali steno, zmanjšana je vidljivost in oteženo dihanje. A gre po besedah generalnega direktorja velenjskega rudnika Janeza Rošerja za sestavni del rudarjenja, ki ga ni mogoče popolnoma preprečiti, jih je pa mogoče omiliti.

V Premogovniku Velenje je v ponedeljek zvečer prišlo do stebrnega udara, v katerem je bilo poškodovanih 14 rudarjev. Sprva so poročali o 12 poškodovanih, dodatno pa so k zdravniku napotili še dva rudarska spremljevalca.

Vsi so utrpeli lažje poškodbe in so že v domači oskrbi, je povedal generalni direktor premogovnika Janez Rošer. Dejal je, da so rudarji, ki so po stebrnem udaru sami prišli iz jame, utrpeli predvsem udarce, nekateri imajo zvit gleženj, posamezniki pa so vdihovali tudi prah. Reševalni ekipi rudnika tako k sreči ni bilo treba posredovati. V času nesreče je bilo v jami okoli 150 zaposlenih, a je do udara prišlo le na določenem delu rudnika. Blizu izbruha stebrnega udara se je znašlo 14 rudarjev.

Že ponoči so pristojne službe premogovnika začele popisovati nastalo škode, ki je po oceni premogovnika precejšnja. Rošer pričakuje, da bo stebrni udar vplival na obratovanje odkopa, vendar še vedno ugotavljajo, kakšen bo časovni zamik pri odkopu premoga. Takoj po dogodku je obveščen republiški rudarski inšpektor, ki je okoli polnoči že obiskal kraj dogodka. Preiskava dogodka je v teku. “Inšpektorat preverja, ali delujemo skladno z zakonodajo. Verjamem, da bodo ugotovili, da gre za moč narave,” je rekel generalni direktor.

Kaj je stebrni udar?

Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena in je dogodek, ki se v premogovnikih in rudnikih občasno zgodi. Stebrni udar je podoben potresu: stresejo se tla in pride do udarnega vala, ki dvigne prah. Poškodbe so posledica tresenja tal in udarnega valu, ki lahko rudarja v centru vrže ob tla ali steno. Zaradi dviga prahu je oteženo dihanje, slabša je tudi vidljivost. “Kot bi prišli v peščeni vihar,” je opisal Rošer.

“Nenadoma se vsa jama strese, občutek pa je tak, kot bi te nevidna roka prijela, močno stresla in zabrisala po jami. Kakšna sila je to, zgovorno pove podatek, da je nekoč 40-tonski stroj obrnilo na bok,” je stebrni udar pred časom za Dnevnik opisal rudar Aleksander Kočevar.

Stebrnega udara ni mogoče popolnoma preprečiti, a jih je mogoče omiliti

Stebrni udar je sestavni del rudarjenja in jih ni mogoče popolnoma preprečiti, jih je pa mogoče omiliti. “Zaradi tega se rudarjenje obravnava kot zahtevno dejavnost. Stebrni udari s takšno magnitudo so redki, zgodijo se enkrat do dvakrat letno,” je dodal. “Podobni so potresom. Tudi če vemo, da so določena območja bolj nagnjena k temu, je nemogoče napovedati intenzivnost in lokacijo,” je pojasnil.

premogovnik velenje
Srdjan Zivulovic/Bobo

V Premogovniku Velenje zato izvajajo več ukrepov: od priprave tehnične dokumentacije do operativnih ukrepov. Z vsakodnevnim spremljanjem vseh parametrov v jami, izdelanim imajo načrtom obrambe in reševanja in osveščanjem zaposlenih si vsakodnevno prizadevajo, da bi bilo teh nesreč čim manj.

Letno v velenjskem rudniku zabeležijo okoli 100 nezgod. V preteklosti je bilo teh več. “Izkušnje in tehnologija gredo v našo korist. Večinoma gre za manjše nezgode,” je rekel Rošer. “Imamo dober in napreden sistem monitoringa ter obveščanja zaposlenih v jami. Ko se je zgodil stebrni udar, je bil o tem obveščen dežurni. Aktivnosti so stekle skladno s protokoli. Zaposleni so se umaknili na varno. Delovodja je poročal o številu zaposlenih. S tem sistemom beležimo, ali so vsi zaposleni na varnem,” je povedal.

Stebrni udar ni posledica potresa, ampak rudarjenja

Pojavila so se nekatera ugibanja, da bi lahko bil stebrni udar povezan s potresom, do katerega je prišlo v ponedeljek ob 21.43. Štiri kilometre jugovzhodno od Topolšice je tla stresel potres z magnitudo 1,9. A po informacijah Premogovnika Velenje dogodka nista povezana, stebrni udar pa ni posledica potresa. “Po naših podatkih stebrni udar ni posledica potresa, ampak rudarjenja,” je povedal direktor.

Ministrstvo za gospodarstvo je na Twitterju zapisalo, da dogajanje v Premogovniku Velenje skrbno spremljajo. Minister Matjaž Han je zgodaj zjutraj opravil telefonski pogovor z vodstvom premogovnika in občine ter izrazil podporo in solidarnost z rudarji, so dodali.

Zadnji stebrni udar se je pripetil septembra 2019, ko je bilo poškodovanih 11 rudarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!