V SD burni odzivi po Pahorjevi napovedi povratka: “Mu je Janša odrekel pomoč?”

Slovenija 03. Nov 202218:59 39 komentarjev
Borut Pahor
Bobo

Napoved predsednika republike Boruta Pahorja, da se želi z vodstvom Socialnih demokratov pogovoriti o ponovni aktivaciji članstva v stranki, je presenetila mnoge v SD in tudi širše v politiki. Na strankarsko centralo v tem tednu prihajajo številna vprašanja in klici članov, odzivi vidnih posameznikov iz stranke pa so različni. Nekateri Pahorjevo napoved pozdravljajo in hvalijo njegove bogate izkušnje, drugi pa ne morejo skrivati ogorčenja in Pahorju očitajo celo oportunizem.

Borut Pahor je kar 15 let vodil Socialne demokrate (SD), ob izvolitvi za predsednika republike leta 2012 pa je svoje članstvo zamrznil. V času opravljanja najvišje politične funkcije v državi je večkrat ponovil, da se v slovensko strankarsko politiko ne bo vrnil. Za Dnevnik je tako decembra 2015 dejal: “Tukaj, doma, končujem svojo politično kariero.” Na dodatno vprašanje, ali to pomeni, da je v Sloveniji s politično kariero zaključil in njegova profesionalna pot vodi samo še v tujino, pa je odgovoril: “Ne bom se vrnil v domačo strankarsko politiko, to zagotovilo lahko v tem trenutku res dam.”

Podobno je tudi junija letos v pogovoru za TV Slovenija znova zatrdil, da nima načrtov, “da bi se vrnil v politiko”. “Politika je seveda moja ljubezen, in ko imate še vedno nekaj, kar je vaša ljubezen, ne razmišljate o ljubici. Ne morem zdaj razmišljati o nečem, kar bi bilo podobno politiki. Moram razmišljati o nečem, kar bo zunaj tega. Morda mi ne bo dajalo takega zadoščenja, kot mi ga daje politika.”

V intervjuju za Siol minuli konec tedna pa je Pahor presenetil z napovedjo, da se bo z vodstvom SD po koncu mandata pogovoril o vnovični aktivaciji svojega članstva v stranki. Pri tem ne gre zanemariti dejstva, da ni bil neposredno povprašan o tem, pač pa je dobil zgolj splošno vprašanje o odnosih s svojo matično stranko.

Med drugim je Pahor dejal: “Morda bo kdo v stranki menil, da jim bom s tem, ko se bom znova aktiviral, povzročal težave. Tega ne želim. Če pa bodo menili, da je v redu, če bom član, čeprav se ne mislim zelo aktivirati in biti politični aktivist, potem pa tudi v redu. Tako ali tako nimam načrtov, tudi če bi znova postal član stranke, da bi se zelo aktivno vključeval v njeno delo. Glede tega torej še nisem ničesar sklenil. Rad bi se posvetoval z vodilnimi ljudmi iz stranke in naredil tudi tako, da bo njim prav. Tukaj nimam neke trmaste zamisli.”

V uradu predsednika republike niso želeli dodatno pojasnjevati te njegove izjave, saj da iz nje nedvoumno izhaja, da ne bo politično aktiven, a da je tudi popolnoma jasno, da se članstvo v stranki po končanju funkcije predsednika odmrzne. Toda mnogi iz Socialnih demokratov so to razumeli povsem drugače, na centrali so po besedah naših virov že prejeli “ogromno klicev, večinoma negativnih”. Da v teh dneh na sedežu stranke zaradi Pahorjevih izjav res zelo pogosto zvonijo telefoni, nam je povedal tudi novi glavni tajnik SD Klemen Žibert, ki pa predsednikove napovedi ne želi komentirati, dokler se o tem z njim ne pogovorijo.

Med prvimi, ki so tudi v vodstvu stranke, je Pahorjevo napoved ostro kritiziral Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD in član predsedstva, ki je na omrežju Twitter Pahorjevo predsednikovanje označil kot “dva mandata popolne ignorance socialdemokratskih vrednot”. Med drugim mu očita tudi “dve leti podpiranja krhanja demokracije” in večno tišino, “ko se je SDS izživljala nad narodom”. Kot je še zapisal Goršek, je to zrelo za obravnavo na nadzornem odboru stranke, ne pa za aktivno vključenost.

Goršek je za N1 dejal, da Pahorjevo izjavo razume kot željo po aktivnejšem sodelovanju v stranki in da se mu to iz več razlogov zdi nepotrebno: “Kot prvo, v politiki je že več kot 30 let, kar je že nek pokazatelj, da bi moral oditi v pokoj. Ali pa naj gre v diplomacijo in se kjerkoli drugje bolj aktivno vključi, ne pa v naši stranki.” Na vprašanje, ali lahko SD svojemu dolgoletnemu članu in nekdanjemu predsedniku stranke, če izrazi željo po vrnitvi, kar tako pokaže vrata, pa je Goršek odgovoril, da so demokratična stranka: “Če članstvo meni, da se mora Borut Pahor v kakršnikoli vlogi vrniti, potem naj o tem odloča denimo predsedstvo ali drugi uradni organi, ki so za to izvoljeni. Jaz kot predsednik Mladega foruma pa sem proti in bom pri tem vztrajal.”

Da o vodstvenih funkcijah v stranki lahko odloča le kongres, podobno opozarja tudi vodja poslanske skupine in podpredsednik SD Jani Prednik, ki verjame, da se Pahor zaradi dolgoletnega angažmaja v stranki tega dobro zaveda: “Zato ne pričakujemo, da bo apeliral na vodstvo, da se v njegovem primeru navkljub vsem zaslugam naredi izjema.”

Pahorjevo pobudo o ponovni aktivaciji njegovega članstva je Prednik sicer sprva pozdravil, a danes dodatno izrazil tudi razumevanje do vseh burnih odzivov v stranki: “Razumno je, da smo kritični do dejstva, da se Borut Pahor že dolgo ni angažiral pri naših naporih za boljšo prihodnost. Tega pa ne izpostavljam zato, ker bi stranki karkoli dolgoval na temelju podpore, ki smo mu jo podali za izvolitev. Izpostavljam zato, ker smo pri nekaterih njegovih odločitvah opazili zaskrbljujoče pomanjkanje tistih vrednot, ki si jih delimo kot socialni demokrati in jih je predstavljal tudi kot svoje osebne vrednote.”

Tanja Fajon: Razumem ostrino nekaterih članov in simpatizerjev SD

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon nam je danes sporočila, da razume “ostrino nekaterih članov in simpatizerjev SD ob Pahorjevih besedah o njegovi morebitni vrnitvi v SD”. Kot pravi, se v preteklosti niso vedno strinjali z njim, sama pa je to tudi javno povedala “vsakič, ko je bilo potrebno”.

Denimo v času vlade Janeza Janše, januarja 2021, je tako v intervjuju za revijo OnaPlus dejala, da je nad Pahorjem razočarana: “Smo v času globokega razdora, mi pa nimamo predsednika republike, ki bi družbi pomenil politični in moralni kompas. Tiho je in s tem legitimira, kar sedanja oblast počne. A žal ne vidi, ali pa ne želi videti, da ravno s tem, ker pogosto molči, se skriva pred pojavi, ki ne sodijo v Slovenijo 21. stoletja, enotnosti, za katero si je prizadeval, reže krila.”

In kako na njun odnos Tanja Fajon gleda danes? “Tudi midva sva imela nekaj težjih obdobij, različne poglede in včasih manj medsebojnega razumevanja, čeprav mi je pred leti odprl vrata v stranko in politiko s ponudbo za mesto na listi SD za Evropski parlament. Za to mu ostajam hvaležna.”

Tanja Fajon, Borut Pahor
Tina Kosec/ BOBO

Kot dodaja Fajon, se bo s Pahorjem pogovorila “o njegovi morebitni aktivaciji v SD”, temeljit pogovor pa bo po njenih besedah potreben tudi znotraj stranke, ki je v procesu prenove. Predsednica SD ob tem napoveduje, da bo stranka pod njenim vodstvom “delovala transparentno, progresivno, vključujoče”. “Vrata ostajajo in bodo odprta vsem, s katerimi delimo socialnodemokratske vrednote, in ki želijo delati iskreno, pošteno in za dobro ljudi.”

Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič, ki je Pahorja po njegovi napovedi o kandidaturi za predsednika republike leta 2012 premagal na strankarskem kongresu, pa o teh besedah Tanje Fajon pravi: “Predsednica SD je odgovorila po bontonu. Ampak glede na to, kar je javno govorila do zdaj in se ograjevala od Pahorjevih ravnanj, se mi zdi, da se ne vidi z njim. Ona bi ga že imela za svetovalca, to drži, ampak za to ni treba, da se vrne v stranko.” Se pa Lukšiču zdi pošteno, da vodstvo SD s Pahorjem opravi pogovor, “glede na to, da je prvi predsednik republike, ki se po koncu mandata želi vrniti v strankarsko življenje, vsaj formalno”.

Igor Lukšič: Stranka, ki hoče imeti 5 odstotkov podpore, si s Pahorjem nima kaj pomagati

Pa bi bila Pahorjeva vrnitev dobra za stranko? “Za takšno, kakršna je zdaj, ne. Ker stranka, ki hoče imeti 5 odstotkov podpore, si s Pahorjem nima kaj pomagati”, je odvrnil Lukšič. Njegov naslednik na mestu predsednika stranke Dejan Židan, ki je v trenutni vladi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, Pahorjeve napovedi o ponovni aktivaciji za N1 ni želel komentirati.

Se pa vsi naši sogovorniki, tudi nekateri, ki ne želijo biti imenovani, sprašujejo, kaj je pravzaprav v ozadju teh Pahorjevih besed. Več vidnih članov stranke, tudi Luka Goršek, meni, da je Pahorjevo ravnanje zelo oportunistično. Omenjajo, da jih je sam prosil za podporo SD pri kandidaturi za predsednika republike, nato pa se je od njih vztrajno distanciral in “škodil stranki”. Goršek se celo sprašuje, ali morda Pahor “išče neke alternative svojim prvotnim načrtom”. “To ve on sam, mogoče ve tudi Janez Janša, ki mu je morda odrekel kakšno pomoč, pa se je zdaj obrnil še na nas.”

Prav vsi pa se strinjajo, da politika s takšnim življenjepisom in izkušnjami, kot jih ima Pahor, v Sloveniji praktično ni. Zato nekateri izpostavljajo, da bi morala to država prepoznati in ga “plasirati v neko mednarodno institucijo.” A se strinjajo, da to ni v domeni stranke, pač pa aktualne vlade.

Po mnenju Lukšiča, sicer politologa, pa je v mednarodni politiki zelo pomembno, kje nadaljuješ politično pot: “Tam moraš biti v eni od političnih družin, tam ni neodvisnih kandidatov. Gre za to, da te stranka posvoji, in ko ti kandidiraš za neko funkcijo, poveš, da prihajaš iz vrst Socialnih demokratov, da si bil njihov predsednik in tako naprej.” Po Lukšičevih besedah potem pride podpora drugih evropskih ali svetovnih voditeljev, ki prihajajo iz vrst socialnih demokratov, in je izvolitev veliko bolj verjetna. Ob tem je Lukšič spomnil na primer generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa, ki je bil na to pomembno funkcijo izvoljen kot “socialist”. “To je tam pomembno”, še pravi nekdanji predsednik SD.

Pahor sicer doslej nikoli ni potrdil, da ga zanima nadaljevanje kariere v evropski ali mednarodni politiki, a tega tudi ni zanikal. Kaj bo delal v prihodnje, ne razkriva. Na njegove bogate politične izkušnje in prepoznavnost v širšem mednarodnem okolju je sicer danes opozorila tudi predsednica SD Tanja Fajon: “Z njim se kot zunanja ministrica redno posvetujem o zunanjepolitičnih vprašanjih, verjamem, da nam lahko s svojimi povezavami med drugim pomaga v prizadevanjih za pridobitev nestalnega sedeža v Varnostnem svetu Združenih narodov. V tem delu bo vsakršna pomoč dobrodošla, saj gre za strateško pomemben projekt za Slovenijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje