Kaj odločitev Gibanja Svoboda o podpori neodvisnemu kandidatu pomeni za Brgleza?

Slovenija 15. Sep 202218:08 5 komentarjev
Milan Brglez
Milan Brglez (foto: BOBO)

Predsedstvo stranke SD je na četrtkovi seji soglasno potrdilo Milana Brgleza kot kandidata za predsednika republike. Ob tem je povabilo koalicijski partnerici, da se mu pri podpori Brglezu pridružita, s čimer bi ta postal skupni kandidat koalicije. V prvem krogu bomo podprli kandidata, a bo to neodvisni kandidat, je po seji sveta Gibanja Svoboda napovedal predsednik stranke Robert Golob. Kaj to pomeni za Milana Brgleza?

Predsednica SD Tanja Fajon je po seji predsedstva Socialnih demokratov dejala, da je zelo zadovoljna, da so v stranki “opravili še en napor”, potem ko se je po umiku Marte Kos na levi sredini izpraznil prostor v predsedniški tekmi. “Predsedstvo je pravkar soglasno podprlo kandidaturo Milana Brgleza za predsednika države. Hkrati smo pozvali obe koalicijski partnerici, da podpreta njegovo kandidaturo,” je povedala Fajon. “Prepričana sem, da imamo Socialni demokrati s tem izjemno priložnost z izvrstnim, zaupanja vrednim kandidatom,” je dodala.

V ponedeljek bodo po besedah Fajon izvedli tajno glasovanje, ali bo imela torej koalicija skupnega kandidata ali pa bo Brglez drugače zbiral podpise poslancev za vložitev kandidature. O skupnem kandidatu koalicije naj bi sicer razpravljali že dlje časa, je dejala Fajon.

V Gibanju Svoboda (GS) so o svojem vključevanju v predsedniško tekmo razpravljali v četrtek pozno popoldne. Predsednik stranke Robert Golob je po seji sveta GS povedal, da so opravili “izčrpno, plodno” razpravo. Kot je dejal, se Gibanje Svoboda želi aktivno vključiti v predsedniško kampanjo in bo v prvem krogu podprlo kandidata, ki pa bo neodvisni kandidat. “Dobil sem pooblastilo sveta stranke, da se z vsemi neodvisnimi kandidati o naši podpori dogovorim v prihodnjem tednu,” je dodal.

Iz teh navedb bi bilo mogoče sklepati, da si Brglez, v katerem ni mogoče prepoznati neodvisnega kandidata, podpore Gibanja Svoboda ne more obetati. Naši viri iz največje parlamentarne stranke pa pravijo, da takšen zaključek nikakor ni mogoč. Nasprotno: po njihovih navedbah naj bi imel prav Brglez med predsedniškimi kandidati največ možnosti, da dobi podporo Gibanja Svoboda. To utemeljujejo z besedami, da je Brglez umirjen politik brez obremenjujočega nahrbtnika. A dodajajo, da lahko podporo GS pričakuje le, če ne bo kandidat ene stranke oziroma če si ga v SD ne bodo lastili, temveč bo nekakšen “nadstrankarski kandidat” leve sredine, morda celo celotne koalicije.

koalicija
Žiga Živulović jr./BOBO

Zato naj bi v prihodnje tekli neposredni pogovori med Golobom in Brglezom in se torej ti ne bi odvijali prek SD. Čeprav je bilo v delu največje vladne stranke v preteklih dneh slišati, da bi moral Brglez, če si želi širšo podporo koalicije, izstopiti iz SD, naj menda takšno pričakovanje ne bi bilo več aktualno.

Še vedno pa v GS menijo, da naj Brglez ne bi zasedal strankarske funkcije oziroma naj se zanjo na oktobrskem kongresu Socialnih demokratov ne bi potegoval. Kot je znano, je namreč še pred vstopom v predsedniško tekmo dal soglasje h kandidaturi za podpredsednika SD, a se je tej po naših informacijah pripravljen odreči. Ni pa pripravljen odstopiti z mesta evropskega poslanca, česar naj menda Golobovi tudi ne bi (več) pričakovali.

Po besedah naših sogovornikov iz Gibanja Svoboda so se na današnji seji sveta stranke sicer pojavili različni predlogi. Nekaj navzočih naj bi se zavzelo, da Golobova stranka v prvem krogu predsedniških volitev ne bi podprla nobenega kandidata, v drugem krogu pa tistega, ki bo stal nasproti Anžetu Logarju. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bo na letošnjih predsedniških volitvah po vsej verjetnosti potreben še drugi krog in da bo eden od tekmecev v njem vidni član SDS Logar, ki bo sicer kandidiral s podpisi volilcev. Prav tako naj bi bilo na današnji seji slišati predlog, da bi Gibanje Svoboda v prvem krogu podprlo Iva Vajgla, a naj bi bilo takšno zavzemanje precej osamljeno.

V Levici so se pred dnevi odločili, da bodo nastopili s svojim kandidatom. Postopki evidentiranja še potekajo, končno odločitev, ali bodo v tekmo res poslali koga iz svojih vrst ali pa bi se morda lahko pridružili podpori Brglezu, pa naj bi svet stranke sprejel v začetku prihodnjega tedna. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da se Brgleza spominja kot dobrega predsednika DZ in da ga bo kot takega tudi predstavil stranki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje