V silovitem neurju na Hrvaškem umrle štiri osebe, tudi gasilec

Slovenija 20. Jul 202310:38
Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO

Četrtkovo silovito neurje, ki ga je spremljal orkanski veter, je na Hrvaškem terjalo štiri življenja. Dve osebi sta umrli v Zagrebu, ena na vzhodu države, umrl pa je tudi gasilec. V Zagrebu je bilo poškodovanih 100 ljudi, dežurne službe pa so imele več kot 1.700 intervencij.

Dva moška, 50-letni pešec in 48-letni voznik, sta v Zagrebu umrla zaradi padlega drevesa, 40-letni voznik pa je iz enakega vzroka izgubil življenje v občini Cernik v Brodsko-posavski županiji, je sporočila policija.

Poveljnik glavnega štaba civilne zaščite Damir Trut je davi za hrvaško nacionalno televizijo HRT potrdil, da je med intervencijo umrl tudi gasilec iz Vukovarsko-sremske županije. Po najnovejših podatkih glavnega štaba civilne zaščite je bilo v neurju ranjenih okoli 200 ljudi, od tega približno 130 v Zagrebu. 13 oseb je huje poškodovanih, toda nobena ni v smrtni nevarnosti, so danes sporočili z ministrstva za zdravstvo.

Veter je po hrvaški prestolnici začel pustošiti v sredo okoli 16. ure. Nosil je vse pred seboj, ruval drevesa, lomil veje ter električne vode in prometno signalizacijo, podiral reklamne panoje in odkrival strehe. Voda je zaradi obilnega deževja poplavila središče mesta.

Poškodovanih je tudi več kot 2000 stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, od tega skoraj polovica na območju zagrebške županije. Med huje poškodovanimi objekti v prestolnici so tri šole, dva zdravstvena domova ter pet klinik in bolnišnic.

Najmočnejši sunek vetra v Zagrebu so izmerili na območju letališča v Veliki Gorici, dosegel je 115 kilometrov na uro, v Gradištu blizu meje z Bosno in Hercegovino pa je najmočnejši sunek vetra dosegel 180 kilometrov na uro, je objavil hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ).

“Gre za vreme, kakršnega še nismo videli,” je danes po sestanku z gasilci sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević. Na terenu so vse pristojne mestne službe, zagrebška mestna uprava pa je objavila tudi opozorilo prebivalcem mesta, naj se danes ne zadržujejo v parkih, dokler ne odstranijo polomljenih ter poškodovanih dreves in vej.

Več kot 1.500 intervencij

Posledice neurja so na zagrebških ulicah dobro vidne še danes, saj intervencijske službe z njih še vedno odstranjujejo podrta drevesa in polomljene veje ter sanirajo strehe in dimnike. Službe za nujno pomoč so do jutra opravile 1.507 intervencij, v katerih je sodelovalo 3.865 gasilcev s 1.604 vozili.

“Takšnega vremena še nismo videli,” je danes po sestanku z gasilci sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević. Na terenu so vse pristojne mestne službe, zagrebška mestna uprava pa je objavila tudi opozorilo prebivalcem mesta, naj se danes ne zadržujejo v parkih, dokler ne odstranijo polomljenih ter poškodovanih dreves in vej.

Obseg materialne škode bodo po besedah župana Tomaševića ugotavljali več tednov, hrvaški premier Andrej Plenković pa je medtem obljubil pomoč države pri saniranju škode.

Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO
Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO
Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO
Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO
Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO
Neurje v Zagrebu Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO

Tudi v BiH smrtna žrtev

Neurje, ki je v sredo pustošilo po Sloveniji in na Hrvaškem, je zatem doseglo še Srbijo ter Bosno in Hercegovino. V BiH je neurje v Brčkem terjalo smrtno žrtev, v Srbiji pa povzročilo obsežno škodo. Evakuirali so najmanj 15 ljudi, ponekod pa so prebivalci ostali brez oskrbe z elektriko. Začasno so tudi zaprli beograjsko letališče Nikola Tesla.

Neurje se je iz Slovenije proti Zagrebu premikalo s 70 kilometri na uro in je v Zagreb prišlo v uri in pol, je za HRT v sredo zvečer izpostavil Krunoslav Mikec iz DHMZ. Iz Zagreba se je premaknilo proti območju Karlovca in Slavoniji ter nazadnje še proti Srbiji in BiH.

Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe tudi v Srbiji, kjer so evakuirali 15 oseb iz več mest in naselij. V BiH je medtem neurje terjalo eno smrtno žrtev, okoli deset ljudi je bilo ranjenih, poročajo tamkajšnji mediji. Neurje so tudi v Srbiji spremljali močni vetrovi, nalivi in grmenje.

V Srbiji evakuirali najmanj 15 ljudi

Neurje so tudi v Srbiji spremljali močni vetrovi, nalivi in grmenje. Evakuirali so najmanj 15 ljudi, vključno s petimi otroki, je sporočilo srbsko ministrstvo za notranje zadeve. V Novem Sadu je padlo drevo, ki ga je izruval veter, poškodovalo 12-letnico, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Določena območja Vojvodine, Beograda in Kragujevca so ostala brez oskrbe z elektriko, neurje pa je v več občinah povzročilo gmotno škodo. Beograjsko letališče Nikola Tesla so začasno zaprli in kasneje ponovno odprli, do motenj je prišlo tudi v železniškem prometu.

V Italiji 110 poškodovanih

Sever Italije je v sredo prizadelo novo neurje, pri čemer je bilo najhuje v deželi Veneto (Benečija) oziroma konkretneje na območjih Trevisa, Padove in Benetk, od koder so poročali o toči v velikosti teniških žogic, vetru in udarih strel. Skupno je bilo poškodovanih okoli 110 ljudi, je danes sporočil predsednik dežele Benečija Luca Zaia.

V Italiji medtem še vedno ugotavljajo tudi škodo po torkovem neurju, ki je najhuje prizadelo območje Dolomitov. Po poročanju Anse je v dolini Fassa padlo za približno 25.000 kubičnih metrov lesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.