V Sloveniji bo odpravljena prepoved darovanja krvi za geje

Slovenija 16. Jun 202213:17 > 13:28 7 komentarjev
darovanje krvi, transfuzija
Žiga Živulović jr./BOBO

Prihodnji mesec bo zavod za transfuzijsko medicino odpravil prepoved darovanja krvi za geje. Zagovornik načela enakosti je namreč lani ugotovil, da je prepoved zgolj na podlagi spola in spolne usmerjenosti diskriminatorna. Ob tem je opozoril, da se hiv ne prenaša zgolj med istospolno usmerjenimi in biseksualnimi moškimi; vsa darovana kri pa se že vrsto let preverja tudi na morebitno prisotnost nekaterih virusov. Odslej bodo o prepovedi darovanja krvi odločali na podlagi tveganosti spolnega vedenja.

Zavod za transfuzijsko medicino bo s 1. julijem odpravil prepoved darovanja krvi za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, so potrdili za N1. Zagovornik načela enakosti je namreč decembra ugotovil, da je vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti diskriminatorno.

Zagovornik je na podlagi testa sorazmernosti ocenil, da avtomatična in trajna prepoved darovanja krvi za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, ni povsem ustrezen, niti edini možen in tudi ne sorazmeren ukrep za zagotavljanje neoporečnosti darovane krvi. Po oceni Zagovornika trajna prepoved darovanja krvi samo za istospolno usmerjene in biseksualne moške ne more biti ustrezno sredstvo za zagotavljanje varnosti darovane krvi.

Vsa darovana kri se preverja na prisotnost nekaterih virusov

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje za obdobje 2009–2018 namreč kažejo, da med novoodkritimi ljudmi, ki živijo s hivom, niso bili zgolj moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Okrog 16 odstotkov žensk in moških je hiv dobilo ob heteroseksualnem spolnem odnosu, 14 odstotkov pa je bilo iz statistične kategorije neuvrščenih. Z uveljavljeno prepovedjo darovanja se torej izključi le del tistih, ki bi lahko imeli katerega od krvno prenosljivih virusov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prepoved darovanja krvi za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, po oceni Zagovornika ni edini način za zagotavljanje varnosti darovane krvi. Ta cilj je mogoče doseči s prepovedjo darovanja krvi tistim, ki imajo več partnerjev ali tvegane spolne odnose. Možnost prenosa hiva in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je namreč predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano. Vsa darovana kri se že vrsto let tudi preverja na morebitno prisotnost nekaterih virusov. Poleg trajne prepovedi darovanja krvi za moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, je torej že v veljavi še dodaten način zagotavljanja varnosti krvi.

Ukrep širi predsodke

Ukrep prepovedi darovanja krvi med drugim ohranja in širi predsodke o istospolnih odnosih in utrjuje stigmatizacijo istospolne usmerjenosti, je še ugotovil Zagovornik. Stigmatizacija istospolne usmerjenosti pa sama po sebi ne zagotavlja večje varnosti v krvodajalstvu.

Ob tem je Zagovornik še opozoril, da ugotavljanje dejstva, ali ima darovalec krvi spolne odnose z moškimi, temelji na samoopredelitvi na posebnem vprašalniku, ki ga izpolni pred darovanjem krvi. Zaradi stigme bi lahko kandidat v želji, da bi kri lahko daroval, netočno izpolnil obrazec. Trajna prepoved krvodajalstva za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, tako daje varljiv obet varnosti, saj sloni zgolj na veri v iskrenost kandidatov pri izpolnjevanju vprašalnikov in tudi ne zajame vseh, ki morda nevede prenašajo krvno prenosljive viruse. Družbi in posameznikom tako povzroča nesorazmerno več dejanske in potencialne škode, kot prinaša koristi, saj ob širjenju stigmatizacije posega v pravice posameznikov, katerih kri je v resnici varna, in njihovo kri po nepotrebnem zavrača. To pa po oceni Zagovornika ni skladno z načelom sorazmernosti.

Diskriminacijo je Zagovornik ugotovil decembra lani, z odločbo pa je seznanil ministrstvo za zdravje in zavod za transfuzijsko medicino. Že leta 2018 pa je na potencialno neustreznost veljavne ureditve opozoril varuh človekovih pravic. Med postopkom je zavod za transfuzijsko medicino navedel, da bodo tudi v Sloveniji z letom 2022 v veljavi le še začasne prepovedi darovanja krvi, izbor krvodajalcev pa bo odvisen od tveganosti njihovega spolnega vedenja ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje