Ruski vohun, ki naj bi deloval v Sloveniji, pred leti opravil intervju s Šarcem

Slovenija 19. Jun 202409:31 > 17:34 15 komentarjev
Marjan Šarec
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je pred tem pod krinko novinarja več let neopaženo deloval v Sloveniji.

Aprila so v Avstriji domnevnemu ruskemu vohunu ukazali, naj zapusti državo. Po poročanju Dnevnika naj bi vohun pod krinko novinarja več let neopaženo deloval tudi v Sloveniji. Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo domnevno prišel v času predčasnih volitev v državni zbor leta 2018.

V Sloveniji naj bi Popov več let deloval pod krinko dopisnika ruske tiskovne agencije Tass in se postopoma približal slovenskemu političnemu vrhu. Med drugim je leta 2019 opravil daljši intervju s takratnim premierjem in aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, preden je ta odšel na obisk v Moskvo.

Leta 2023 naj bi odšel na delo v Avstrijo, kjer pa ga je – sicer anonimno – kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR najprej razkrinkal tednik Falter.

Organi so ga razkrinkali aprila

Kasneje naj bi se s sodelavko poskušal akreditirati za tiskovno konferenco ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Dunaju, pri čemer so ga avstrijski varnostni organi podrobneje preverili in razkrinkali.

Konec aprila so mu odvzeli akreditacijo in dovoljenje za bivanje ter mu ukazali, da v dveh tednih zapusti Avstrijo, o čemer je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Državo naj bi sicer zapustil šele 7. junija.

Ruske oblasti so v odziv odvzele akreditacijo novinarki javne avstrijske radiotelevizije ORF Marii Knips-Witting in jo pozvale, naj zapusti Rusijo. Da gre za povračilni ukrep, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo.

Kot piše Dnevnik, za zdaj ni jasno, kdaj so bili slovenski organi uradno obveščeni o tem, da naj bi bil dopisnik agencije Tass pravzaprav agent SVR. Prav tako ni znano, ali so izdali varnostno oceno o njem, in če so jo, kakšna je ta bila.

Na zunanje in notranje ministrstvo smo poslali več novinarskih vprašanj, na njihove odgovore še čakamo.

S Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove) pa so za N1 skopo sporočili, da v okviru svojih zakonskih pooblastil in nalog spremljajo vse oblike tveganj in groženj za nacionalno varnost Slovenije ter izvajajo ustrezne ukrepe.

Poudarili so še: “Podatki, ki jih agencija pridobi v okviru izvajanja nalog iz 2. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, so tajni in jih agencija ne posreduje v objavo ter javno ne komentira. Agencija je o vseh aktivnostih v zvezi s tem primerom že obvestila Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.”

Šarec: Geopolitične razmere so se od takrat bistveno spremenile

“Kolikor se spomnim, je bil to intervju pred uradnim obiskom v Moskvi, kar je pravzaprav običajna praksa,” je o intervjuju, ki ga je z njim opravil Popov, dejal Šarec. Pojasnil je, da se vsebine intervjuja ne spomni, da pa je šlo za obisk v Moskvi ob odkritju slovenskega spomenika.

“Šlo je za rutinski intervju, bil je akreditiran kot novinar. Tudi vi ste novinarji in tudi za vas ne gledamo, kdo ste, od kod ste oziroma kakšni so vaši drugi nameni,” je izpostavil minister.

Po njegovih besedah so se od takrat geopolitične razmere v Evropi in v odnosu do Rusije bistveno spremenile, zaradi česar danes takšnega intervjuja in uradnega obiska v ruski prestolnici sploh ne bi bilo.

“Nobena skrivnost ni, da je Slovenija prej imela gospodarske in druge odnose z Rusko federacijo,” je še dejal minister in dodal, da o domnevnem vohunu in njegovi usodi v Avstriji ve toliko, kolikor je prebral v medijih.

Vohunska zgodba v Sloveniji

Konec leta 2022 smo tudi v Sloveniji priprli dva ruska vohuna. Sova ju je v sodelovanju z NPU prijela decembra v njunih poslovnih prostorih za Bežigradom v Ljubljani.

Kot smo januarja poročali na N1, sta se osumljena v Sloveniji predstavljala kot 38-letna zakonca iz Argentine z imenoma Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos. Zadnjih nekaj let naj bi živela v okolici Ljubljane, poslovni registri pa kažejo, da sta imela stalno bivališče prijavljeno v argentinski prestolnici Buenos Aires.

V stavbi na Parmovi sta imela vohuna dve podjetji, ki sta služili kot njuna krinka. Računalniško podjetje DSM&IT ter umetniško galerijo Art Gallery 5’14.

Ameriški časnik Wall Street Journal (WSJ) je nedavno poročal, da se tajno sojenje dvojici v Sloveniji bliža koncu. Časnik je tudi zapisal, da bosta po obsodbi v igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo. Tam je med drugim zaprt novinar WSJ Evan Gershkovich.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje