Ameriški časnik: V Sloveniji se končuje tajno sojenje ruskima vohunoma

Slovenija 17. Jun 202419:05 1 komentar
Črnuče, ruski vohuni
Hiša v Ljubljani, kjer sta bivala domnevna ruska vohuna (Foto: Denis Sadiković/N1)

Domnevnima ruskima vohunoma, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, bodo po tajnem sojenju v prihodnjih tednih izrekli sodbo zaradi vohunjenja, poroča ameriški časopis Wall Street Journal (WSJ). Časnik dodaja, da bosta po obsodbi v igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo. Tam je med drugim zaprt novinar WSJ Evan Gershkovich.

V Rusiji je od marca lani zaradi domnevnega vohunjenja zaprt ameriški novinar Evan Gershkovich, sojenje proti njemu pa se bo za zaprtimi vrati začelo 26. junija. V Kremlju so danes potrdili, da sta Washington in Moskva v stikih zaradi morebitne izmenjave zapornikov, tudi novinarja.

Wall Street Journal (WSJ) sicer v prispevku opisuje zgodbo omenjenih domnevnih ruskih vohunov v Sloveniji, ki sta se predstavljala kot zakonski par iz Argentine, v bistvu pa bila del ruske vohunske mreže v zahodnih državah.

Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR, časopis navaja slovenske in zahodne obveščevalne uradnike.

Po navedbah časnika je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencija EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

“Rojstna država Melanie Trump je bila idealna izbira z dostopom po večini Evrope brez vizuma in omejenimi protiobveščevalnimi zmogljivostmi,” poroča WSJ, ki navaja še druge podobne ruske vohunske pare in posameznike v evropskih državah, kot so Grčija, Nizozemska, Norveška, Češka in Bolgarija.

WSJ navaja še, da sta v Slovenijo prispela leta 2017 prek številnih držav. Po navedbah časnika je Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova) na sumljivi par opozorila obveščevalna agencija zavezniške države, ki pa je WSJ ne imenuje.

“Sodelovali smo v največji tajnosti,” je za časnik izjavil državni sekretar v premierjevem kabinetu Vojko Volk. Časnik je ob tem opisal tajna prisluškovanja, spremljanje spletnih komunikacij in druge oblike nadzora, kar je segalo tudi v Argentino.

“Vse možnosti so odprte, ves čas se dela, ampak o tem, kar počnemo na področju nacionalne varnosti, lahko povem kvečjemu odstotek vsega, kar počnemo,” pa je na vprašanje, ali potekajo pogajanja za izmenjavo, Volk odgovoril v soočenju na N1. Prav na ta dan je sicer Volka spremljala ekipa ameriškega Wall Street Journala, ki je snemala dokumentarni film, a je bila o temi precej skrivnostna.

“Smo pa že vsi gledali kakšne filme in brali kakšne knjige o tem, kako so zamenjali ujete vohune. Anna Chapman je bila ena najbolj znanih ilegalnih vohunk, ki so jo ujeli v Ameriki. Ko je postala predmet menjave, je svoje delo nadaljevala s čudovito plesno šolo v Moskvi, kjer nadaljuje svoje delo,” je nadaljeval.

Aretirali so ju v Ljubljani 5. decembra 2022, tako da sta zdaj v zaporu že 18 mesecev, njuna otroka pa sta pri rejnikih. Rusija je priznala, da sta obveščevalca in izrazila željo, da ju dobi nazaj.

WSJ še navaja, da je Slovenija želela hitro izmenjavo, da ne razjezi Kremlja, vendar dogovora ni bilo mogoče doseči. Ob tem navaja izjavo neimenovanega uradnika, da so se ju “slovenski uradniki želeli hitro znebiti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje