V Sloveniji nekaj medvedov še vedno v ujetništvu. Nevladniki pozvali k ukrepanju

Slovenija 11. Mar 202415:32 3 komentarji
Rjavi medved v ujetništvu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Skoraj 20 slovenskih in mednarodnih nevladnih organizacij je na pristojno ministrstvo poslalo poziv za preselitev štirih medvedov, ki trenutno živijo v kletkah v Sloveniji. Organizacija Four Paws si že dlje časa prizadeva, da bi medvede preselili v primerna zavetišča za medvede v Evropi, vendar so pristojni organi, tako organizacije, do sedaj zavračali odvzem medvedov. Eden od petih medvedov, ki je več kot 30 let preživel v betonski ogradi, je nedavno poginil, preostali štirje pa kažejo resne zdravstvene težave, navajajo organizacije, ki zato pozivajo pristojna slovenska ministrstva, "da končno ukrepajo in dajo medvedom priložnost za boljše življenje".

Osemnajst slovenskih in mednarodnih nevladnih organizacij je na ministrstvo za naravne vire poslalo skupen dopis s pozivom k preselitvi štirih medvedov, ki trenutno živijo v kletkah, v zavetišča v naravi.

V okviru akcije, v kateri sodeluje tudi mednarodna organizacija Four Paws, poteka tudi zbiranje podpisov za preselitev živali.

“Kot državljani RS in zagovorniki pravic živali že mnogo let izražamo globoko zaskrbljenost glede stanja štirih medvedov, ki živijo v kletkah v naši državi. Dejstvo, da Mitko, Maša, Tim in Mici še vedno preživljajo svoje dni v majhnih kletkah, kljub zakonski prepovedi zadrževanja medvedov v ujetništvu od leta 2004, je nesprejemljivo,” so, kot so sporočili iz Društva za dobrobit živali AniMa, v dopisu ministru za naravne vire in prostor Jožetu Novaku zapisale organizacije.

Po njihovih navedbah trije medvedi že desetletja živijo v kletkah ob restavracijah, eden pa živi v kletki v zasebnem živalskem vrtu.

Four Paws si že dlje časa prizadeva, da bi medvede preselili v primerna zavetišča za medvede v Evropi, vendar so pristojni organi, tako organizacije, do sedaj zavračali odvzem medvedov. Eden od petih medvedov, ki je več kot 30 let preživel v betonski ogradi, je nedavno poginil, preostali štirje pa kažejo resne zdravstvene težave, navajajo organizacije, ki zato pozivajo pristojna slovenska ministrstva, “da končno ukrepajo in dajo medvedom priložnost za boljše življenje”.

Po zakonodaji je od leta 2004 prepovedano zadrževati v ujetništvu prostoživeče živali, štiri medvede v Žirovnici, Kočevju, na Nanosu in Vrzdencu pa so lastniki imeli v ujetništvu, preden je začela veljati zakonodaja, zato jim je dovoljeno, da imajo še naprej v lasti te velike zveri.

Kot so navedle organizacije, je za zdravje in dobrobit medvedov odgovorna uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za pogoje zadrževanja v ujetništvu pa ministrstvo za naravne vire.

Na pristojnem ministrstvu za naravne vire pravijo, da bodo inšpektorji pregledali živali in presodili, ali zanje v ujetništvu primerno skrbijo, je pred dnevi poročal spletni portal MMC.

“Stroka mora povedati, v kakšnem stanju je žival, ali bo sposobna preselitve oziroma kako bo vplivalo tisto novo okolje na žival, vsako posebej. Če pa ta oseba krši predpise norme, ki veljajo, se mu pa definitivno lahko žival odvzame,” je po navedbah omenjenega portala dejala Mateja Balažič z ministrstva za naravne vire.

Organizacije se zavedajo, da rjavi medved v Sloveniji predstavlja pomembno kulturno vrednoto in naravno dediščino, a so prepričane, da je skrb za dobrobit živali ključnega pomena za našo družbo, saj odraža našo sposobnost sočutja in spoštovanja do vseh živih bitij.

Organizacija Four Paws je pretekli teden v ta namen začela tudi mednarodno akcijo zbiranja podpisov pod peticijo za preselitev štirih medvedov, ki v Sloveniji še živijo v ujetništvu, v eno od treh velikih naravnih zavetišč za medvede v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje