V Sloveniji ta teden do 36, na Hrvaškem do 40 stopinj Celzija

Slovenija 06. Jul 202109:58 > 10:58 0 komentarjev
termometer
PROFIMEDIA

Ta teden se bo po Sloveniji ogrelo do 36 stopinj Celzija. Najtopleje bo v četrtek, konec tedna pa lahko pričakujemo nekaj ohladitve. Na Hrvaškem bo še kakšno stopinjo bolj vroče, v nekaterih delih države pričakujejo do 40 stopinj Celzija.

Po kratki ohladitvi stopamo v drugi vročinski val letošnjega leta. Danes se bo živo srebro na termometrih povzpelo do 32 stopinj Celzija, še topleje bo v prihodnjih dneh. Najbolj vroč dan tega tedna bo četrtek, ko naj bi se po napovedih ogrelo do 36 stopinj Celzija.

Manjšo ohladitev lahko pričakujemo že konec tedna. V petek bo vročina začela popuščati, čez dan pa se bodo v notranjosti države pojavile krajevne nevihte. Količina padavin je še precej negotova, pravijo na Agenciji za okolje.

V soboto kaže na suho vreme, prehodno bo zapihal veter vzhodne smeri. Najvišja temperatura zraka bo po nižinah okoli 28 stopinj Celzija. Od nedelje do konca obdobja je trenutna vremenska napoved še negotova. Najverjetneje bo vreme nestalno z občasnimi plohami in nevihtami.

Letošnji junij zelo topel in izjemno suh

Letošnji junij je bil po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih Agencije za okolje zelo topel, izjemno suh in izjemno osončen mesec (razen na Primorskem, kjer je bil zelo osončen).

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,4 stopinje Celzija. Po hladnem maju spada letošnji junij med tri najtoplejše vsaj od leta 1950. Od njega sta bila toplejša junija 2003 in 2019 (oba z odklonom 4,2 stopinje Celzija). Letošnji junij je že dvanajsti zaporedni junij s pozitivnim odklonom temperature glede na obdobje 1981–2010. V tem tisočletju so bili samo trije juniji z negativnim odklonom temperature (leta 2001, 2004 in 2009).

Na Hrvaškem ta teden do 40 stopinj Celzija

Z visokimi temperaturami se te dni srečujejo tudi na Hrvaškem, kjer dopustuje veliko Slovencev. Ob 6. uri so v Dubrovniku izmerili 26,5 stopinje Celzija.

Turizem
Grgo Jelavic/PIXSELL/BOBO

Vročina se bo v prihodnjih dneh še stopnjevala, vrhunec vročinskega vala pa bo v četrtek, ko bi lahko temperature, zlasti na območju Vukovarsko-sremske županije, dosegle kar 40 stopinj Celzija. Hrvaški Državni hidrometeorološki zavod je zato prebivalce Osijeka, Zagreba, Gospića in Knina opozoril pred visokimi temperaturami, piše N1 Hrvaška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!