V Slovenijo želijo evakuirati čim več mladih umetnikov iz Ukrajine

Slovenija 06. Mar 202210:01 > 13:43
orkester
YSOU/FACEBOOK

Slovenski mladinski orkester (SMO) je priskočil na pomoč ukrajinskim kolegom. Prvih 95 umetnikov bo nameščenih v hostlih. A državo, kjer že enajsti dan divja vojna, skuša zapustiti vse več ljudi. Zato SMO poziva vse, ki želijo, naj pomagajo.

Po ruskem napadu na Ukrajino se številne organizacije in društva odzivajo prošnjam na pomoč. V akcijo se je vključil tudi Slovenski mladinski orkester, ki bo pomagal članom Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine (YsOU). S pomočjo ljubljanske mestne občine, ki bo pomagala pri prevozu in namestitvi, ministrstva za zunanje zadeve, ki bo nudilo logistično in administrativno pomoč, ter Perutnine Ptuj, ki bo pomagala s hrano in finančnimi sredstvi, bodo iz zahodnega dela države, mesta Čop, evakuiranih 95 umetnikov. V Ljubljani nameravajo za mlade ukrajinske glasbenike organizirati čim več glasbenih aktivnosti in orkestrski kamp, na katerem bodo lahko vadili in igrali s slovenskimi vrstniki.

Mladi, stari do 18. leta, bodo v Slovenijo pripotovali s svojimi materami, kjer jih bodo namestili v hostle, kasneje pa pri družinah in prostovoljcih. “Za zdaj imamo na voljo le nekaj več kot 90 mest, prijav pa je že čez 300,” pojasnjuje v SMO. Zainteresirani lahko svojo namestitev ponudijo na spletni strani. Tam se zbirajo tudi donacije podjetij in posameznikov za financiranje prehrane, osnovnih potrebščin, prenočišča in glasbenih aktivnosti. 

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v le tednu dni zbežalo že več kot 1,5 milijona ljudi. To je zdaj najhitreje rastoča begunska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni, je na Twitterju zapisal visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

“Če ta nesmiselni konflikt ne bo takoj končan, bo v prihodnjih dneh prisiljeno domove zapustiti še milijone ljudi,” je opozoril UNHCR. Največ ljudi se je iz Ukrajine doslej zateklo na Poljsko, kamor je po navedbah poljske mejne policije prispelo že skoraj milijon beguncev. Z begunskim valom iz Ukrajine se soočajo tudi druge države. V Nemčijo je do danes prispelo najmanj 37.800 beguncev, kar je skoraj 10.000 več kot dan prej, je sporočilo notranje ministrstvo v Berlinu.