V Sudanu že čez 500 žrtev spopadov. V dveh dneh v Zahodnem Darfurju 74 mrtvih

Slovenija 28. Apr 202311:54 0 komentarjev
Sudan - Wadi Seidna
PROFIMEDIA

Spopadi v Sudanu se kljub dogovorjenemu premirju nadaljujejo. V streljanju je bilo danes med drugim poškodovano turško transportno letalo. EU Sudanu namenila za 200.000 evrov pomoči. Po uradnih podatkih je doslej življenje izgubilo najmanj 512 ljudi, več kot 4.000 je ranjenih. Število mrtvih je verjetno še precej višje.

V Sudanu, kjer se kljub podaljšanju premirja nadaljujejo spopadi med sprtima stranema, je bilo v streljanju danes poškodovano turško transportno letalo. Kot je na Twitterju sporočilo turško obrambno ministrstvo, je bilo letalo na poti na vojaško letališče Wadi Seidna na severu prestolnice Kartum, da bi evakuiralo turške državljane.

Letalo je kljub obstreljevanju varno pristalo. Poškodovanih ni bilo, na letalu pa preverjajo morebitne poškodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sudanske oborožene sile so pred tem obtožile paravojaške sile RSF, da so streljale na letalo, ki se je bližalo letališču. Sprva ni bilo mogoče neodvisno preveriti, kdo je bil odgovoren za obstreljevanje. Sile RSF so krivdo v izjavi zanikale in vojsko obtožile širjenja laži.

V četrtek zvečer je turški obrambni minister Hulusi Akar sporočil, da ima Turčija v uporabi pet letal za evakuacijo državljanov in Sudana. Izrazil je upanje, da bo evakuacija končana do danes zvečer.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred približno dvema tednoma. Tuje države pospešeno umikajo svoje državljane, bežijo tudi številni Sudanci. V četrtek sta sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja.

Ubitih že čez 500 ljudi

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred približno dvema tednoma. V četrtek sta sicer sprti strani dosegli dogovor o tridnevnem podaljšanju prekinitve ognja, a spopadi niso povsem potihnili.

Po uradnih podatkih je doslej življenje izgubilo najmanj 512 ljudi, več kot 4.000 je ranjenih. Dejansko število žrtev je sicer verjetno precej višje.

Države medtem nadaljujejo evakuacije svojih državljanov iz Sudana. Na Evropski komisiji so v četrtek navedli, da je bilo od okoli 1.700 državljanov EU, kolikor jih je bilo v državi ob začetku spopadov, evakuiranih že več kot 1.600.

V Zahodnem Darfurju ubitih najmanj 74 ljudi

V dveh dneh spopadov, ki so ta teden izbruhnili v prestolnici sudanske zvezne države Zahodni Darfur, je bilo ubitih najmanj 74 ljudi, je danes sporočil sindikat zdravnikov v Sudanu. Iz sosednje zvezne države Severni Darfur so medtem v četrtek v Čad evakuirali najmanj 113 humanitarnih delavcev, je danes sporočil tamkajšnji guverner.

Po navedbah sindikata zdravnikov je bilo v spopadih v ponedeljek in torek v prestolnici Zahodnega Darfurja El Geneini ubitih najmanj 74 ljudi. Ob tem so pojasnili, da števila smrtnih žrtev preostalih dni v tednu za zdaj zaradi nenehnih spopadov ne morejo potrditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner sosednje zvezne države Severni Darfur Nimir Mohamed Abdel Rahman je medtem danes sporočil, da so iz te zahodne sudanske regije v četrtek evakuirali 113 humanitarnih delavcev. Kot je dejal, so jih prepeljali v sosednji Čad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub premirju nadaljevanje spopadov

V Sudanu sta ponoči sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja. Kljub temu se spopadi nadaljujejo. Sudanska vojska je obstreljevala položaje paravojaške skupine RSF v Kartumu, medtem ko so se v Darfurju razplamteli spopadi in plenjenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih urah tridnevnega premirja, ki se je končalo ob polnoči, sta vojska in sile RSF po pritisku Savdske Arabije in Združenih držav Amerike napovedali 72-urno podaljšanje prekinitve ognja, poroča AFP.

Afriška unija, Združeni narodi, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Velika Britanija in ZDA so v skupni izjavi pozdravili dogovor o podaljšanju premirja in pozvali k njegovemu doslednemu izvajanju.

Pozdravili so “pripravljenost obeh strani na dialog za vzpostavitev trajnejše prekinitve sovražnosti in zagotovitev neoviranega humanitarnega dostopa”, poroča AFP.

Prvotna prekinitev ognja “nepopolna”

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v četrtek dejal, da je bila prvotna prekinitev ognja “nepopolna”, “a je zmanjšala nasilje”. V spopadih, ki so se začeli 15. aprila, je po uradnih podatkih ministrstva za zdravje umrlo najmanj 512 ljudi, več kot 4000 je ranjenih. Dejansko število žrtev je najverjetneje višje, poroča AFP.

Od 15. aprila, ko so izbruhnili spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fattaha al-Burhana in silami RSF, ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Daglo, so se iz sveta vrstila neuspešna prizadevanja za premirje. Od začetka spopadov številni tujci iščejo možnosti za odhod iz Sudana, od koder bežijo tudi številni Sudanci. Tuje države so prizadevanja za umik svojih državljanov okrepila v torek, ko je začelo veljati premirje.

EU Sudanu za 200.000 evrov pomoči

Evropska unija je za humanitarno pomoč v Sudanu, kjer so sredi meseca izbruhnili siloviti spopadi, namenila 200.000 evrov. Pomoč naj bi prek sudanskega Rdečega polmeseca dosegla okoli 70.000 ljudi, so sporočili danes v Bruslju.

Evropska sredstva bodo omogočila prvo pomoč, evakuacije in psihosocialno pomoč. To bodo nudili okoli 70.000 ljudem v zveznih državah Kartum, Severni Kordofan, Južni Darfur, Severni Darfur in Severna država. Izpostave sudanskega Rdečega polmeseca v preostalih zveznih državah pa bodo sredstva prejela za povečanje pripravljenosti.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem znova obsodil nasilje v Sudanu ter pozval k takojšnji prekinitvi ognja, da bi zdravstvenim in humanitarnim delavcem omogočili nudenje pomoči.

“Prejemamo pretresljiva poročila o izgubljenih življenjih, vključno z ubijanjem humanitarnih delavcev. Pozivam k polnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zaščiti civilistov ter varnosti humanitarnih organizacij in njihovih delavcev, da bodo lahko prizadetim nudili nujno pomoč,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!