V Tivoliju bodo posekali šest bolnih dreves (FOTO)

Slovenija 24. Jan 202416:53 0 komentarjev
Tivoli
Foto: Borut Živulović/BOBO

V ljubljanskem parku Tivoli bo mestna občina odstranila šest bolnih dreves. Zaradi prisotnosti glive so vsa v zelo slabem stanju, obstaja velika nevarnost za odlom ali padec celotnega debla.

Iz ljubljanske občine so sporočili, da bodo v parku Tivoli začeli sečnjo bolnih dreves.

Sečnjo bodo končali do konca tega tedna. Skupaj bodo odstranili šest dreves, od tega pet divjih kostanjev in mandžurski javor.

V sporočilu za javnost so dodali, da omenjena drevesa že več let opazujejo in da so v že zelo slabem stanju. Na obodu debel ali na glavnih vrhovih so namreč prisotni trosnjaki gliv, ki so razgradili les, zato obstaja povečana verjetnost za odlom večjih delov ali celega drevesa.

Trosnjaki gliv na divjih kostanjih Trosnjaki gliv na divjih kostanjih
Poškodovano drevo v Tivoliju (Foto: arhiv JP VOKA SNAGA)
zavarovani hrošč, tivoli zavarovani hrošč, tivoli
Foto: MOL
Trosnjaki gliv na divjih kostanjih Trosnjaki gliv na divjih kostanjih
Trosnjaki gliv na divjih kostanjih. (Foto: arhiv JP VOKA SNAGA)

Kaj, če je v deblih zavarovana vrsta hrošča?

Obstaja tudi možnost, da so ob letih razkroja dreves njihova debla postala votla. Votline v deblih pa predstavljajo življenjski prostor za ličinke zavarovane vrste hrošča zahodnega puščavnika. Na območju krajinskega parka Tivoli se za dolgoročno ohranjanje teh hroščev tudi načrtno ohranjajo votla drevesa.

V primeru, ko jih je treba odstraniti, pa jih pred posekom pogleda strokovnjak za hrošče z Nacionalnega inštituta za biologijo. Če ugotovi, da so v deblu ličinke hrošča zahodnega puščavnika, se deblo premesti na enega izmed za to določenih mest v krajinskem parku. Razvoj ličink poteka več let, hrošči pa živijo le nekaj tednov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!