V Tolminu se zapira večina družinskih ambulant. Kaj bolnikom svetuje ministrica?

Slovenija 21. Mar 202419:41 7 komentarjev
Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

Od sobote bo v Zdravstvenem domu Tolmin zaradi preklica soglasij za nadurno delo večina družinskih ambulant zaprtih. Delovala bo nujna medicinska pomoč, v ambulantah zunaj Tolmina pa bodo skušali zagotoviti po enega zdravnika. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel občanom svetuje, naj se pri iskanju najbližjega zdravnika, ki še opredeljuje paciente, obrnejo na klicna centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Čeprav je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel v začetku meseca dejala, da bolnišnice zaradi umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo do konca marca ne bodo imele večjih težav, se prav to dogaja v Zdravstvenem domu Tolmin.

Zaradi preklica soglasij se problemi pri organizaciji dela v splošnih ambulantah pojavljajo že od začetka meseca, zdaj pa je stanje le še slabše. Večina družinskih ambulant bo namreč od sobote zaprtih. V Tolminu bo delovala nujna medicinska pomoč, pediatrične in specialistične ambulante bodo delovale, a nekoliko okrnjeno, v ambulantah zunaj Tolmina pa bodo skušali zagotoviti po enega zdravnika.

Že samo za zagotavljanje nujne medicinske pomoči bi glede na velikost in značilnosti območja, ki ga pokriva ZD Tolmin, potrebovali precej več zdravnikov. Ob zdajšnji kadrovski zasedenosti namreč ne morejo pokrivati potreb niti z nadurami kot do zdaj, je opomnil direktor Primož Uršič.

V tem trenutku bi lahko takoj zaposlili pet zdravnikov, če bi bili na voljo. Rešitev želijo poiskati v sodelovanju z občinami Tolmin, Bovec in Kobarid kot ustanoviteljicami ter pristojnim ministrstvom. Ker urnike ambulant pripravljajo mesečno, do konca marca ne pričakujejo sprememb. Z aprilom pa bodo skušali urnike znova prilagoditi. A če zagate ne bodo rešili na sistemski ravni, se bo stanje le težko izboljšalo, je posvaril.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v odzivu na dogajanje v ZD Tolmin poudarila, da se lahko ljudje pri iskanju najbližjega zdravnika, ki še opredeljuje paciente, obrnejo na klicna centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

“To je čisto začasna rešitev,” je poudarila in dodala, da bo na dolgi rok direktor zdravstvenega doma moral pridobiti družinske zdravnike, ministrstvo pa da je na sistemski ravni ukrepe že sprejelo. Spomnila je, da vladna uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki velja v letošnjem letu, med drugim spodbuja zaposlovanje družinskih zdravnikov in prihode tujih zdravnikov v Slovenijo.

Na vprašanje, ali je lahko zaprtje večine ambulant družinske medicine nevarno, saj bi se lahko povečal naval na ambulanto nujne medicinske pomoči, je odgovorila, da bi v tem primeru dispečerska služba zdravstva v Tolmin poslala več reševalnih enot iz drugih območij. “Čisto začasno je to mogoče urediti, seveda pa na dolgi rok je treba res pristopiti sistemsko,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje