Največ okužb do zdaj: v torek so jih potrdili 3.456. Umrlo je 18 ljudi

Koronavirus 03. Nov 202108:20 > 11:06 4 komentarji
Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

V torek je bilo potrjenih 3.456 okužb s koronavirusom. To pomeni največje število potrjenih primerov v dnevu, odkar se borimo z epidemijo. Opravili so 7.722 PCR-testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 44,8-odstoten.

Prvo okužbo s koronavirusom so v Sloveniji potrdili 4. marca 2020. Največje število potrjenih primerov v enem dnevu smo po podatkih sledilnika imeli 5. januarja letos, ko je bilo potrjenih 3.428 okužb. A včeraj smo žal to število še presegli, saj je bilo potrjenih 3.456 okužb. Opravili so 7.722 PCR-testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 44,8-odstoten.

S spletne strani Opsi (Odprti podatki Slovenije) je razvidno, da je bilo včeraj izdanih 2.749 TAN-kod. Te se generirajo za vsak pozitivni PCR-test, s tem, da moramo zanjo zaprositi sami na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ neuradno pričakuje, da to še ni največje število, ki ga bomo dosegli po krompirjevih počitnicah, jutri bi lahko prišli še bližje 4.000 potrjenim okužbam. Aktivnih primerov okužbe v državi je trenutno po oceni inštituta že 29.354. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 2.223, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 1.391.

V pogovoru z direktorjem NIJZ Milanom Krekom je ta dejal, da se zdravniki najbolj bojijo, da bodo potisnjeni v situacijo, v kateri bodo “morali odločati o tem, ali bo preživel Janez ali Tone”. “Mi bomo morali odločati o tem, gre za konkretno odločitev, ki jo bo moral zdravnik sprejeti ob treh ali štirih zjutraj. To je naša največja skrb, ki je ljudje morda ne razumejo.”

Včeraj v bolnišnice sprejeli 99 oseb, umrlo 18 ljudi

V bolnišnicah je na današnji dan že 670 oseb. Najmlajši hospitalizirani na navadnem oddelku ima samo 19 let. V intenzivni terapiji je 159 ljudi, torej se je zapolnila še ena bolniška postelja. Tam ima najmlajši bolnik 19 let. Po uradnih podatkih vlade so samo včeraj na novo hospitalizirali 99 ljudi, umrlo jih je 18.

Čeprav se je včeraj zaradi velikega števila dnevno potrjenih primerov in predvsem zaradi velike zasedenosti bolniških postelj po vsej državi govorilo o 10-dnevnem zaprtju države, je vodja posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar naknadno pojasnila, da je “šlo za napako v zapisniku“. V osnutku predloga je bil res predlog o ‘lockdownu’, a se je zgodila vsebinska napaka v zapisniku, ki še ni bil potrjen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje