V torek spet skok okužb: najbolj se virus širi med šolarji

Koronavirus 14. Sep 202213:00 1 komentar
testiranje na okužbo s covidom-19
PROFIMEDIA

Dva tedna po začetku šole v Sloveniji narašča število okužb s koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim tednom smo jih v torek potrdili kar za tretjino več. Najbolj se virus širi v starostni skupini med 5. in 14. letom.

S koncem poletnih dopustov in začetkom šolskega leta je zadnja dva tedna začelo naraščati tudi število okuženih s koronavirusom v Sloveniji. V torek so tako ob 853 PCR-testih in 7.083 hitrih antigenskih testih potrdili 2.528 okužb s koronavirusom. To je dobrih 36 odstotkov več kot v torek pred tednom dni, ko so pri nas potrdili 1.856 okužb.

Še več okužb so potrdili v ponedeljek – 3.483, kar je največ po 28. marcu letos.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 22.570 okužb, kar je dobrih tisoč več kot dan prej. To je sicer še vedno precej manj kot v začetku februarja letos, ko je bilo aktivno okuženih skoraj 200 tisoč ljudi. Graf na covid-19 sledilniku pa kaže, da v zadnjih dneh število aktivnih okužb nekoliko narašča.

Na navadnih oddelkih se je v torek v slovenskih bolnišnicah zaradi covida zdravilo 73 bolnikov, s covidom pa 101 bolnik. Na intenzivni negi je zaradi covida šest bolnikov, prav toliko pa jih je tam tudi s covidom. V torek so umrli štirje bolniki, okuženi s koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.855, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1.070.

V torek popoldne se je o razmerah sestala tudi posvetovalna skupina na NIJZ, ki jo vodi Mario Fafangel. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, je dal NIJZ jasna navodila, kdaj smo v kateri od treh faz. “Naša naloga je, da poskrbimo za postelje. NIJZ je sprejel, da se pozove k četrti dozi cepljenja, da se jasno pove ljudem, da smo v fazi 1 in da se hkrati spremljajo intenzivne postelje, ki bodo edino merilo za prehod v fazo 2. Vendar vse projekcije kažejo, da če bomo solidarni in upoštevali navodila, ki veljajo za fazo 1, ni nobenega strahu, da bi šli v fazo 2,” je dodal.

“Želimo le, da nimamo nobenih izrednih razmer. Javnosti želimo dati vedeti, da razmere spremljamo. V kolikor se bo potrebno odzvati, se bomo tudi odzvali. Zato je pomembno, da ljudje vedo, da intenzivno sodelujemo s stroko. Smernic, ki jih je pripravil NIJZ, se držimo in so jasne,” je še dodal minister.

Število okužb narašča v večini občin

Število novih primerov v primerjavi s prejšnjim tednom narašča v večini občin po državi, kar kaže tudi rjava barva na zemljevidu covid-19 sledilnika. Zeleno obarvane, kjer se je število novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšalo, so le nekatere občine v vzhodnem delu države. Podatki kažejo, da število okužb narašča tudi v vseh večjih mestih po državi: Ljubljani, Mariboru, Kranju, Novem mestu, Domžalah, Velenju, Novi Gorici, Celju, Kamniku, Kopru, Krškem in Postojni.

Najbolj se okužbe širijo med šolarji

Od začetka meseca, ko so se šolarji in dijaki vrnili v šolske klopi, je najbolj poraslo število okužb v starostni skupini 5 do 14 let.

WHO: Konec pandemije covida-19 je na vidiku

Svet še nikoli ni bil v boljšem položaju za končanje pandemije covida-19, je danes dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Države je pozval, naj vztrajajo v boju proti virusu, zaradi katerega je umrlo več kot šest milijonov ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prejšnji teden je bilo število smrtnih žrtev zaradi covida-19 najnižje od marca 2020, je dejal Tedros. Vendar pa je opozoril, da še nismo na cilju.

“Nismo še tam, vendar je konec pred vrati. Maratonec se ne ustavi, ko je ciljna črta pred vrati. Teče še bolj odločno, z vso energijo, ki mu je še ostala. To moramo storiti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje