Skupščina Sava v upravni odbor imenovala nove člane

Gospodarstvo 26. Avg 202215:31 0 komentarjev
Hotel Histrion Sava
Sava

Skupščina družbe Sava je danes v upravni odbor imenovala Davorja Gljivoja in Tino Pelcar Burgar. Imenovanje dveh novih članov je bilo potrebno, potem ko je odbor zaradi odhoda na ministrski položaj zapustil Klemen Boštjančič in ko je kot članica odstopila Vanessa Grmek. Gljivoje in Pelcar Burgar petletni mandat nastopata z dnem imenovanja.

Klemen Boštjančič je z imenovanjem vlade Roberta Goloba postal finančni minister, na podlagi njegove odstopne izjave pa mu je prenehal mandat v upravnem odboru Save.

Z mesta članice upravnega odbora Save je odstopila tudi Vanessa Grmek, ki bi ji sicer 28. oktobra letos potekel mandat. Grmek je bila v preteklosti med drugim (začasna) članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), pa tudi svetovalka uprave SDH. Sava je sicer namesto nje v upravni odbor predlagala Aleša Aberška, a so lastniki izglasovali predlog SDH o imenovanju Tine Pelcar Burgar.

Davor Gljivoje in Pelcar Burgarjeva se bosta v upravnem odboru pridružila Dejanu Rajbarju, Alešu Škobernetu in Mateju Naratu, ki je predstavnik zaposlenih.

Delničarji so se na današnji skupščini seznanili tudi z lanskim poslovanjem Poslovne skupine Sava. Kot je izpostavil izvršni direktor Gregor Rovanšek, je poslovanje v 2021, ki je bilo zahtevno, krojilo predvsem zunanje okolje. Sava je nadaljevala konsolidacijo v zahtevnih lastniško upniških razmerjih, dejavnost turizma pa je poslovanje uspešno prilagajala zahtevam, povezanih z epidemijo covida-19 tudi s pomočjo ukrepov države iz naslova protikoronske zakonodaje.

Kljub temu je Poslovna skupina Sava po Rovanškovih besedah lani konsolidirano dosegla 70,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, EBITDA v višini 19,5 milijona evrov in 2,2 milijona evrov čistega dobička. “Skupina je leto končala finančno stabilna in pripravljena na nadaljnji razvoj,” je, kot izhaja iz notarskega zapisa skupščine, objavljenega na Ajpesu, izpostavil Rovanšek.

Tudi letošnje leto je za poslovno skupino zahtevno, je še izpostavil Rovanšek. Zaznamuje ga konsolidacija lastništva matične družbe, ki predstavlja pomemben mejnik v nadaljnjem razvoju družbe Sava in skupine ter nadaljevanje poslovanja v zahtevnih okoliščinah povezanih z aktualnimi razmerami v mednarodnem okolju.

Družba Sava sicer predstavlja upravljavsko središče Poslovne skupine Sava, katere strateško usmeritev predstavljajo naložbe v dejavnosti turizem. Poslovno skupino poleg matične družbe Sava in turistične družbe Sava Turizem sestavljata še družbi v mirovanju Sava Zdravstvo in BLS Sinergije.

Največji lastnik Save je sklad York Global Finance Offshore, ki je imel konec leta 2021 v lasti 43,23 odstotka delnic, sledita Kapitalska družba (Kad) z 28,05 odstotka in SDH z 18,69 odstotka. Največji lastniki so tudi največji upniki Save. Ta je lani svoj finančni dolg zmanjšala za devet milijonov evrov na 126 milijonov evrov.

Lastniška struktura se bo predvidoma spremenila, saj Yorkov delež kupujeta SDH in Kad. SDH bo za dobrih 32 milijonov evrov od Yorka odkupil celoten paket delnic družbe Sava, Kad pa bo kupil njegovo izpostavljenost do Save iz naslova terjatve v vrednosti malenkost pod šest milijonov evrov.

Kupca trenutno še čakata na soglasje varuha konkurence. Po zaključku transakcije bo imel SDH v lasti 61,91 odstotka delnic Save, Kad pa 28,05 odstotka, skupaj torej 89,96 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!