V uradnem listu objavljen ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja

Slovenija 30. Sep 202218:36 0 komentarjev
Tone Kajzer
Žiga Živulović jr./BOBO

V uradnem listu je bil v četrtek objavljen ukaz predsednika Boruta Pahorja o odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Odpoklic je prejšnji teden sprožil številne polemike v slovenskem političnem prostoru kot tudi interpelacijo ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, ki so jo vložili pri stranki SDS.

Vlada pod vodstvom predsednika vlade Roberta Goloba se je za odpoklic Toneta Kajzerja odločila, ker je ta po njeni oceni kršil zakon o zunanjih zadevah, saj je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši. Ta je nato na Twitterju objavil posnetek zaslona z njeno vsebino.

Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo predsedniški kandidaturi Nataši Pirc Musar.

Predsednik republike Borut Pahor je ukaz o odpoklicu podpisal, vendar je ob tem premierju in vladi izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim. Prav tako je menil, da je šlo pri odpoklicu za nesorazmeren ukrep.

Zatem so pri stranki SDS vložili interpelacijo proti Fajon, v kateri ji očitajo zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na volitvah, kot tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu Kajzerja ni prej posvetovala s Pahorjem.

Zunanja ministrica je očitke zavrnila in zatrdila, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic. Ob tem je pojasnila, da se je o potezi tri dni pred odločitvijo vlade pogovarjala tudi s predsednikom republike.

V bran ministrici je med prvim odgovarjanjem na poslanska vprašanja v državnem zboru stopil tudi premier Golob, ki je dejal, da je postopek odpoklica potekal v skladu z zakonodajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!