V uradu predsednice republike želijo več denarja. Kaj očitajo Borutu Pahorju?

Slovenija 28. Feb 202305:00 28 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO

V uradu predsednice republike so si želeli za svoje delovanje v letošnjem letu zagotoviti nekaj dodatnega denarja, z ministrstva za finance pa so jih obvestili, da se z rebalansom odhodki državnega proračuna ne bi smeli povečati. V krogih blizu Nataše Pirc Musar je mogoče slišati kritike na račun Boruta Pahorja – očitajo mu, da je v zadnjih tednih predsedniškega mandata močno zapravljal, s tem pa obremenil letošnji proračun urada predsednice republike.

Generalni sekretar urada predsednice republike Uroš Krek je konec januarja ministrstvo za finance obvestil, da urad za svoje delovanje potrebuje več denarja. Za dejavnosti predsednice republike in njenega urada je sicer v letošnjem proračunu, ki ga je pripravljala še prejšnja ekipa na Erjavčevi, namenjenih 3.363.452 evrov, Krek pa je ministrstvu sporočil, da bi potrebovali dodatnih 169.000 evrov.

Te bi po njegovih navedbah namenili za mednarodne aktivnosti predsednice republike in za plače zaposlenih, saj se bodo plače javnim uslužbencem aprila letos dvignile za en plačni razred.

Krek je ministrstvo za finance še zaprosil, da bi za nujno potrebno investicijsko vzdrževanje dela stavbe, v katerem je urad predsednice republike, generalnemu sekretariatu vlade kot upravljalcu stavbe namenili dodatnih 150.000 evrov.

Koga vse je ob koncu mandata gostil Borut Pahor

Kot so nam povedali v uradu predsednice republike, jih je ministrstvo za finance obvestilo, “da se z rebalansom ciljni odhodki državnega proračuna in sektorja država ne bi smeli povečati” — rebalans naj bi bil torej namenjen prerazporejanju sredstev zaradi oblikovanja novih ministrstev.

“V skladu s tem odgovorom smo v uradu ponovno pregledali programe dela in za zdaj zagotovili zadostna sredstva za delovanje predsednice republike in urada,” so navedli v uradu Nataše Pirc Musar. Ob tem so dodali, da so poiskali nekatere notranje rezerve, nekatere projekte pa je mogoče nekoliko preložiti. Rešitve za investicijsko vzdrževanje naj bi iskali skupaj z upravljalcem stavbe.

Ali bo uradu predsednice republike v letošnjem letu vendarle odobrenega kaj dodatnega denarja, naj bi bilo jasno po pogovoru s predstavniki finančnega ministrstva v prihodnjih mesecih.

Nekateri naši sogovorniki iz krogov blizu predsednice Pirc Musar kot enega od razlogov, da uradu primanjkuje denarja za letošnje delovanje, navajajo, da je Borut Pahor pred 23. decembrom lani, ko mu je potekel predsedniški mandat, “močno zapravljal”.

Ker pa se plačilo decembrskih aktivnosti prenese v naslednje proračunsko leto, je Pahor po teh navedbah s številnimi srečanji in sprejemi, ki jih je priredil med 1. in 22. decembrom,  bistveno obremenil proračun svoje naslednice.

Na urad predsednice republike smo naslovili vprašanje, katere dogodke je Borut Pahor kot predsednik republike gostil ali se jih udeležil v prvih treh tednih lanskega decembra in so bili torej stroški plačani iz letošnjega proračuna urada.

Seznam, ki so nam ga posredovali, je dolg. Med drugim so navedli Pahorjevo srečanje s pravnimi strokovnjaki (na Twitterju je tedaj zapisal, da je “ob zaključku mandata gostil svečano kosilo za pravne strokovnjake”), njegovo srečanje s svetovalci (po naših informacijah je šlo za kosilo v Vili Podrožnik),  sprejem za članice in člane SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, srečanje z nadškofom, sprejem za ustvarjalke in ustvarjalce medijev, sprejem Faca leta, sprejem tujih diplomatov, akreditiranih v Sloveniji, podelitve odlikovanj in jabolk navdiha, podelitve činov častnikom 34. generacije šole za častnike, sprejem za skupine in izjemne posameznike, ki plemenitijo našo družbo …

Borut Pahor
Profimedia

Kaj odgovarjajo v pisarni nekdanjega predsednika

Zanimalo nas je tudi, koliko so znašali stroški posameznih dogodkov, a so v uradu predsednice republike navedli, da stroškov ne spremljajo po dogodkih, temveč po njihovem namenu.

Iz tabele, ki so nam jo posredovali, je razvidno, da je bilo za dogodke, ki so se odvili od 1. do 22. decembra lani, letos plačanih dobrih 27 tisoč evrov, od tega za stroške reprezentance 13.798 evrov, za fotografske storitve ter drug posebni material in storitve 2.652 evrov, za video snemanja in montaže 2.700 evrov, za glasbeni nastop 2.144 evrov, za najem tehnične in druge opreme 3.567 evrov …

Skupaj s stroški decembrskega uradnega obiska avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna v Sloveniji, ki so znašali 7.707 evrov, in skupaj s stroški, povezanimi z delovnim obiskom takratnega slovenskega predsednika v Italiji v višini 4.068 evrov, pa se znesek, ki je bil za Pahorjevo opravljanje funkcije plačan iz proračuna urada za letošnje leto, poveča na slabih 39.000 evrov.

Kako gleda na decembrske aktivnosti svojega predhodnika, smo vprašali aktualno predsednico republike Natašo Pirc Musar. “Pri porabi sredstev, ki bi bremenili proračun njenega naslednika, bi bila predsednica republike bolj zadržana,” so nam odgovorili iz njenega urada.

V pisarni bivšega predsednika republike pa so poudarili, da je Borut Pahor opravljal svoje dolžnosti do konca mandata, torej do 23. decembra lani. “V ta okvir sodijo tudi različni dogodki in dejavnosti. Stroški delovanja v decembru pa se za vse proračunske uporabnike v skladu s proračunskimi pravili vedno prenašajo v naslednje proračunsko leto,” so dodali. Za to, da je bilo v decembru nekaj več dogodkov kot običajno, so v pisarni bivšega predsednika navedli dva osrednja razloga.

Prvi je, da je bilo dejavnosti predsednika in torej tudi stroškov v zadnjem mesecu leta  vedno nekoliko več kot v drugih mesecih; tako so na primer ob zaključku vsakega leta v Pahorjevem uradu pripravili in izdali letno poročilo o delu predsednika republike. Kot drugi razlog pa so izpostavili izjemne okoliščine.

Borut Pahor se je po dveh mandatih poslovil od predsedniške funkcije, zato je po navedbah v pisarni nekdanjega predsednika razumljivo, da je pripravil nekatera poslovilna srečanja. Ob tem so še poudarili, da je bil Pahor zadnjič (so)organizator sprejema za novinarje pred enajstimi leti, ko je bil še premier, pa tudi, da je bil obisk avstrijskega predsednika načrtovan za lanski november, a je bil zaradi bolezni Van der Bellna preložen na december.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje