Dejstvo o vašem pomivalnem stroju, ki ga verjetno ne poznate, pa bi ga morali

Navdih 10. Mar 202417:41 0 komentarjev
Pomivalni stroj
Foto: PROFIMEDIA

Glive so postale naše domače živali, je v intervjuju za rubriko Poglobljeno dejala redna profesorica za področje mikrobiologije na ljubljanski biotehniški fakulteti. Glive najdemo skoraj vsepovsod – tudi v pomivalnih strojih. Kako ga pravilno čistimo, da zajezimo razraščanje 'nepovabljenih gostov'?

V intervjuju za rubriko Poglobljeno na N1 je spregovorila dr. Nina Gunde-Cimerman, ki je svojo kariero posvetila glivam, ki uspevajo v ekstremnih okoljih.

Kot pravi, glive najdemo vsepovsod: v grenčici, arktičnem ledu, oblakih, jamah – tudi v pomivalnih strojih. “V pomivalnih strojih smo našli pet vrst oportuno patogenih gliv, kar pomeni, da pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom lahko povzročajo bolezni. Presenetljivo je bilo, da smo iste vrste našli na tako rekoč vseh celinah,” je dejala.

Da bi preprečili njihovo razraščanje, je treba pomivalni stroj pravilno čistiti. Kako? Po besedah znanstvenice je smiselno, da vsaj občasno operemo prazen stroj, in to na čim višji temperaturi.

“Ko čistimo notranje dele, je najbolje, da jih pobrišemo s kisom. Acetat, molekula, ki je v kisu, je zelo majhna in prodira skoz membrane in na ta način uspešno uniči mikroorganizme,” je prepričana. Dodala je, da se tudi sama drži teh načel.

Dr. Nino Gunde-Cimerman so njena raziskovanja vodila od Sečoveljskih solin do arktičnega kroga, pozornost svetovne javnosti pa je pritegnila tudi z ugotovitvijo, da v večini pomivalnih strojev na svetu živijo glive, ki so lahko zelo nevarne. Biotehniška fakulteta ji bo letos podelila Jesenkovo nagrado za življenjsko delo. V intervjuju za N1 razlaga o življenju v naših pomivalnih strojih in o tem, zakaj uporabo pomivalnih strojev odsvetuje za nedonošenčke in bolnike z oslabljenim imunskim sistemom. O glivah, ki jih je našla tam, kjer jih še nihče prej ni našel, in o možnosti življenja na Marsu. Več o tem lahko preberete v članku “Glive so postale naše domače živali”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!