V vodi našli parazite, občani Postojne in Pivke morajo nujno prekuhavati vodo

Slovenija 26. Nov 202314:49 2 komentarja
Vrela voda
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi prisotnosti parazitov je v občinah Postojna in Pivka do preklica treba nujno prekuhavati vodo za prehrambne namene, so sporočili s podjetja Kovod Postojna.

Kovod Postojna v petek uporabnike obvestilo, da je do preklica treba obvezno prekuhavati vodo za prehrambne namene.V ponedeljek bodo vnovič odvzeli vzorce in jih poslali v analizo, rezultati bi lahko bili znani v sredo.

Če vzorci vode, ki jih bodo odvzeli v ponedeljek, ne bodo v redu, bodo nadalje odkrivali, kaj se dogaja, je povedala vodja službe za zdravstveni nadzor in analize pri podjetju Kovod Postojna Irena Sušelj Šajn.

Sama priprava pitne vode naj ne bi bila problematična, saj imajo vzpostavljeno ultrafiltracijo vode. Tako da obstaja sum, da je prišlo do vdora v sistem, je tudi pojasnila.

Glede navodil za prekuhavanje vode so v podjetju zapisali, da ko voda zavre, naj burno vre še tri minute. Tako pripravljeno vodo naj uporabniki hranijo v hladilniku v isti posodi, v kateri so jo prekuhavali. Uporabljajo jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur, so zapisali na spletni strani podjetja Kovod Postojna.

Nazadnje so vdor parazitov v vodovodni sistem, s katerim upravlja podjetje Kovod Postojna, zaznali ob žledolomu februarja 2014.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje