V septembru inšpektorji izdali 244 ukrepov

Koronavirus 29. Sep 202115:55 > 18:58 0 komentarjev
Pogoj PCT
Žiga Živulović jr./BOBO

Med 6. in 26. septembrom so zdravstveni inšpektorji opravili 7.857 nadzorov. Razne neskladnosti so ugotovili v 10 odstotkih, izrečenih je bilo 63 prekrškovnih sankcij, 383 opozoril po zakonu o prekrških in 227 upravnih ukrepov. Inšpektorji so preverjali upoštevanje karantene in ponudnike storitev.

Med 6. in 26. septembrom je bilo opravljenih 7.857 nadzorov, neskladnosti so ugotovili v 10 odstotkih, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Izrečenih je bilo 63 prekrškovnih sankcij, 383 opozoril po zakonu o prekrških in 227 upravnih ukrepov.

Izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja so preverjali v 3.521 objektih. Zaradi neizpolnjevanja pogoja je bilo izdanih skupno 244 ukrepov; od tega 12 sankcij po zakonu o prekrških, 105 opozoril po zakonu o prekrških ter 127 ostalih upravnih ukrepov.

Glede izpolnjevanja pogoja PCT je zdravstveni inšpektorat izvedel 326 nadzorov in sicer na področju notranjih javnih prostorov, zdravstvene dejavnosti, nastanitvenih objektov in gostinskih obratov znotraj teh objektov, higienske nege in drugih storitvenih dejavnosti. Zaradi kršitev je bilo izrečenih skupno 10 opozoril ter dve prekrškovni sankciji v skupni vrednosti 800 evrov.

Nadzore opravlja 1507 inšpektorjev. Na zdravstvenem inšpektoratu je zaposlenih 82 inšpektorjev, ki so v navedenem obdobju opravili 3.741 nadzorov.

V 335 primerih sum na nespoštovanje karantene

Preverili so tudi spoštovanje karantene: pri skoraj 3500 opravljenih nadzorih je bil v 335 primerih podan sum, da ukrep karantene oziroma izolacije ni bil spoštovan; prekrškovni postopki so v teku.

Preglede so opravljali tudi pri zavezancih, ki opravljajo zdravstveno dejavnost; v prihodnje pa načrtujejo nadzor na kopališčih zaradi nedavne spremembe odloka, ki tudi tam zahteva spoštovanje PCT.

Nadzor izvajanja cepljenja proti covidu-19 se izvaja po prijavah. Prejeli so eno prijavo in sicer zoper vse cepilne centre in mobilne enote za cepljenje zaradi domnevnega nespoštovanja PCT pogoja. Neskladja v povezavi z odlokom niso bila ugotovljena, zato je bil postopek ustavljen.

Primer dobre prakse SNG Maribor

Potza je izpostavila tudi nekatere primere dobre prakse. Organizator koncerta v Mestnem parku Trbovlje je ogradil prostor, kjer se je prireditev izvajala, hkrati pa tudi okrepil število varnostnikov in obiskovalcem prireditve nadel posebne zapestnice. “Dodaten primer je Slovensko narodno gledališče Maribor, kjer je organizator k spoštovanju pogojev PCT pozival tudi po zvočniku,” je povedala.

Inšpektorat za šolstvo in šport izpostavlja, da fitnes studii spoštujejo odlok ter dejansko preverjajo izpolnjevanje PCT pogoje za vse, ki pridejo na vadbo.

“Proračunska inšpekcija navaja, da imajo vsi njihovi zavezanci zgledno poskrbljeno za vsa potrebna zaščitna sredstva, kar pomeni, da so razkužila nameščena na vhodih in znotraj stavb; prav tako so nameščene pregrade med sodelavci, ki sedijo v isti pisarni. Marsikje imajo varnostno službo, ki skrbi, da obiskovalci upoštevajo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zaposleni pa so osveščeni glede uporabe zaščitnih mask in vzdrževanja potrebne medsebojne razdalje,” je še povedala.

Inšpekcijski nadzori se nadaljujejo. Potza ob tem izpostavlja, da cilj ni kaznovanje, ampak spodbujanje upoštevanja ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je doslej opravil 31 nadzorov nad izvajalci testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Nepravilnosti so ugotovili v enem primeru, in sicer v vzgojno-izobraževalnem zavodu, v katerem je testiranje izvajala oseba, ki ni imela dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Izdali so ureditveno odločbo, je ministrstvo za zdravje odgovorilo na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD).

Sicer pa je inšpektorat obravnaval tudi več drugih prijav, ki so se nanašale na izvajanje testiranja. Prijeli so prijave, da je izvajalec proti plačilu izdal samo potrdilo brez dejanskega odvzema brisa, da se je testiranje izvajalo na neprimerni lokaciji, prijave so se nanašale tudi na neustrezen odnos osebe, ki je jemala bris, in na nestrokovno odčitavanje testa. Takšne prijave so poslali v pristojno reševanje policiji, javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke in Zdravniški zbornici Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!