Pozitiven sem na koronavirus, pravil pa ni več: kako naj ravnam?

Koronavirus 09. Maj 202305:00 5 komentarjev
hitri test
PROFIMEDIA

Ker epidemije uradno ni več, ker covid pri nas zdaj obravnavamo kot vsako drugo respiratorno okužbo in ker je tudi Svetovna zdravstvena organizacija preklicala izredne razmere zaradi covida, se zdaj vsi, ki imajo pozitiven test, sprašujejo, kako morajo ravnati. Ali še veljajo kakšna pravila? Kaj je priporočljivo? In ali je kaj morda še obvezno? Na najpogostejša vprašanja in dileme odgovarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Sodelavec se je konec minulega tedna vrnil s prvomajskega potovanja na tujem. Počutil se je dobro, brez posebnosti, a za vsak primer se je, preden bi šel v službo, testiral na koronavirus. Test je bil pozitiven. Sodelavkina znanka se je pred približno dvema tednoma začela počutiti zelo slabo, test je potrdil, da ima covid.

Uradne številke sicer kažejo, da covida ni več veliko, a pozor: Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da uradne statistike gotovo ne odslikavajo resničnega stanja. Testiramo se manj, zato je koronavirusa med nami zagotovo več, kot kažejo statistike, ki pravijo, da je bilo minuli teden (samo) 486 aktivnih primerov, kar je zgolj ocena.

Ker epidemije uradno ni več, ker covid pri nas zdaj obravnavamo kot vsako drugo respiratorno okužbo in ker je tudi Svetovna zdravstvena organizacija preklicala izredne razmere zaradi covida, se zdaj vsi, ki imajo pozitiven test, sprašujejo, kako morajo ravnati. Ali še veljajo kakšna pravila? Kaj je priporočljivo? In ali je kaj morda še obvezno?

Na najpogostejša vprašanja in dileme za N1 odgovarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Okužil sem se s koronavirusom, imam tudi simptome. Kaj moram storiti?

Na NIJZ pojasnjujejo, da ostanemo doma, če zbolimo, in stopimo v stik z izbranim zdravnikom. Ta se bo odločil, kakšno zdravljenje bolnik potrebuje in ali se mora na koronavirus tudi testirati.

Naj se ob sumu na okužbo testiram sam ali moram na testiranje oditi?

Ali je testiranje potrebno, odloči lečeči zdravnik. Kako je testiranje organizirano, pa je v domeni vsake zdravstvene ustanove posebej. Tako je denimo Zdravstveni dom Ljubljana že pred enim mesecem ukinil vstopno točko za odvzem brisov v Stanežičah. Hitre antigenske teste po presoji zdravnika izvajajo v posameznih ambulantah, samoplačniške PCR-teste pa le še v enoti Center na Metelkovi ulici 9 po predhodnem naročilu.

Od minule sobote je po vsej državi ukinjeno tudi obveščanje o rezultatih testiranj prek SMS, kot smo ga poznali v preteklosti. Pacienti obvestilo o rezultatu testiranja prejmejo prek mobilne aplikacije ali portala zVEM, in sicer v dokumentu Seznam testiranj.

Ali moram ob okužbi s koronavirusom ostati doma?

Od 1. aprila je covid-19 izenačen z drugimi okužbami dihal, kar pomeni, da okuženi osebi ni več treba v izolacijo, ampak zanjo lečeči zdravnik predpiše bolniški stalež.

Ali moram v primeru okužbe ostati doma, čeprav nimam simptomov? In ali mi v tem primeru pripada bolniška?

Na NIJZ pojasnjujejo, da če oseba ob okužbi nima zdravstvenih težav, načeloma ni razloga, da bi ostala doma, razen če se lečeči zdravnik odloči drugače.

Priporočljivo pa je, da se okuženi drži že znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. To pomeni, da ob prehladnih znakih ostane doma, še posebej pomembno pa je, da ne obiskuje starejših, kroničnih bolnikov in dojenčkov.

Priporočljivo je, da vzdržuje medosebno razdaljo, si pogosto umiva roke, upošteva higieno kašlja in kihanja ter učinkovito prezračuje zaprte prostore.

Živim v štiričlanskem gospodinjstvu, a sem okužen le jaz. Gredo lahko drugi člani družine v službo ali šolo?

Da, saj je koronavirus od 1. aprila izenačen z drugimi okužbami dihal, kar pomeni, da karantene ob stiku z okuženo osebo ni več, prav tako okuženi osebi ni treba v izolacijo.

“Lečeči zdravnik okuženi osebi s simptomi predpiše bolniški stalež,” odgovarjajo na NIJZ.

Aplikacija #Ostanizdrav je prenehala delovati 31. marca. Ali moram svoje stike o okužbi obveščati sam?

Obveščanje stikov ni obvezno, je pa priporočljivo, saj tako sami lažje presodijo, ali je obisk denimo starejšega sorodnika lahko problematičen.

V katerih primerih je uporaba maske še vedno priporočljiva?

Uporaba zaščitne maske je priporočljiva v zdravstvenih ustanovah in ob stiku z zelo ranljivimi skupinami prebivalcev, kot so starejše osebe s hudimi kroničnimi ali rakavimi obolenji.

Svetovna zdravstvena organizacija: izrednih razmer zaradi covida-19 ni več

WHO je t. i. izredno nevarnost za javno zdravje mednarodnega pomena (PHEIC) prvič razglasila 30. januarja 2020, nekaj tednov po tem, ko so novo bolezen prvič odkrili na Kitajskem. Vendar so se mnoge države nevarnosti zavedele šele po tem, ko je organizacija 11. marca 2020 poslabšanje razmer glede covida-19 označila za pandemijo.

Po podatkih WHO je bolezen po vsem svetu do 3. maja uradno zahtevala več kot 6,9 milijona življenj, več kot 765 milijonov ljudi pa je zbolelo. Organizacija je v začetku aprila sporočila, da je število smrtnih primerov zaradi covida-19 od januarja upadlo za 95 odstotkov, vendar je bolezen zgolj aprila po vsem svetu še vedno terjala 16.000 smrtnih žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje