Varuh človekovih pravic v svet RTVS imenoval direktorja CNVOS Gorana Forbicija

Slovenija 17. Feb 202314:09 10 komentarjev
Foto: Srdjan Zivulovic /BOBO

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je za člana sveta RTVS iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic in svoboščin imenoval direktorja CNVOS Gorana Forbicija. Ustavno sodišče pa je sporočilo, da bo treba na uradne informacije o odločitvi sodnikov o predlogu za zadržanje izvajanja zakona o RTVS počakati do ponedeljka.

Potem ko sta člana novega sveta RTV Slovenija že imenovala informacijski pooblaščenec in predsednica republike, je danes to storil še varuh človekovih pravic Peter Svetina. Na podlagi javnega poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin je v svet imenoval direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS Gorana Forbicija. Sklep o njegovem imenovanju je že objavljen v uradnem listu. Mandat člana iz vrst omenjenih nevladnih organizacij traja štiri leta.

Na poziv varuha človekovih pravic se je odzvalo osem nevladnih organizacij, od tega jih je šest predlagalo Gorana Forbicija: Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja – PIC, Društvo SOS, Zavod Open, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Mirovni inštitut in Društvo za nenasilno komunikacijo. Kot so navedli v kabinetu varuha človekovih pravic, je bil Forbici edini, ki je oddal popolno vlogo in izpolnjuje vse razpisne pogoje, Peter Svetina pa je z njim v preteklih dneh tudi opravil pogovor.

Forbici krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij vodi od leta 2011. Kot lahko preberemo v njegovem življenjepisu, se pri svojem “strokovnem delu osredotoča zlasti na zagotavljanje ustreznih sistemskih – pravnih in političnih – pogojev za delovanje civilne družbe in sodelovanje javnosti pri sprejemanju politik in predpisov ter s tem na učinkovito izvrševanje pravic do združevanja in sodelovanja pri upravljanju javnih zadev”. Od leta 2008 dalje je sodeloval pri tako rekoč vseh slovenskih zakonodajnih spremembah, ki se tičejo pravice do združevanja. O implementaciji pravic do združevanja in sodelovanja pri upravljanju javnih zadev redno predava in svetuje v okviru sodelovanja z OECD, Svetom Evrope in Evropsko komisijo.

Kot smo poročali, je informacijski pooblaščenec na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, med štirimi prijavljenimi kandidati izbral univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare. Predlagalo jo je Društvo novinarjev Slovenije. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je med predlogi registriranih verskih skupnosti – po naših informacijah naj bi prispeli štirje, med njimi tudi predlog Katoliške cerkve – izbrala Klaudijo Sedar, ki jo je predlagala Evangeličanska cerkev.

V četrtek je sicer ustavno sodišče ponovno obravnavalo predlog pobudnikov ustavne presoje novele zakona o RTVS s predsednikom dosedanjega programskega sveta Petrom Gregorčičem na čelu, da se novela, ki določa ustanovitev novega 17-članskega sveta javne radiotelevizije, zadrži. Ali so ustavni sodniki že sprejeli odločitev oziroma kakšno odločitev so sprejeli, ustavno sodišče še ni razkrilo. V javnosti je sicer zakrožilo več informacij. Po eni od njih naj bi se sodišče s petimi glasovi za in tremi proti odločilo za zadržanje novele. Po drugi naj bi zadržalo določene člene zakona. Slišati pa je bilo mogoče tudi, da naj bi razpravo še nadaljevalo.

Na naša številna vprašanja o tem smo z ustavnega sodišča prejeli zelo kratek odgovor, da bo “treba počakati do ponedeljka” in da danes z ustavnega sodišča ne bo nobenih novic.

Novela zakona o RTVS sicer določa, da je novi svet RTVS konstituiran, ko so v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine – torej vsaj devetih članov. To naj bi se predvidoma zgodilo prihodnji teden. Če bo ustavno sodišče novelo zadržalo, bodo postopki za konstituiranje novega sveta RTVS ustavljeni, sedanji vodilni na javni radioteleviziji pa bodo do nadaljnjega ostali na položajih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje