Varuh človekovih pravic: Premagovanje revščine ni naloga nevladnih organizacij

Slovenija 17. Okt 202207:52 2 komentarja
Peter Svetina
Borut Živulovič/BOBO

Ob današnjem mednarodnem dnevu za izkoreninjenje revščine se tako v Sloveniji kot svetu vrstijo pozivi k odpravljanju revščine, ki jo je pandemija covida-19 še poglobila. Unicef Slovenija opominja, da je pri nas lani pod pragom revščine živelo 40.000 otrok. Kot je dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina, skrb za premagovanje revščine ni naloga nevladnih organizacij, ampak države, ki se mora na stiske odzvati takoj.

Človekovo dostojanstvo po opozorilu Združenih narodov (ZN) ni le temeljna človekova pravica, ampak je osnova vsem drugim človekovim pravicam. Dostojanstvo po njihovih navedbah tako ni le abstrakten pojem, ampak pripada vsakemu.

Skrb za premagovanje revščine po opozorilu varuha človekovih pravic Petra Svetine ni naloga nevladnih organizacij, ampak države, ki se mora na stiske odzvati takoj. Napoveduje vztrajanje pri zahtevah po učinkovitejši socialni politiki in po odpravi pomanjkljivosti v pokojninskem sistemu.

Zveza prijateljev mladine Slovenije opaža, da se je struktura družin s potrebo po pomoči v zadnjih letih spremenila. Nanje se namreč obračajo revni zaposleni, ki z minimalno plačo ne morejo pokrivati vseh stroškov. Največ prošenj nanje naslovijo enostarševske družine in družine z bolnimi otroki.

Unicef Slovenija pa opominja, da je v Sloveniji lani pod pragom revščine živelo 10,2 odstotka oz. 40.000 otrok. Zaradi posledic protiepidemijskih ukrepov, ki jih je še vedno čutiti, rekordnih stroških ogrevanja in življenjskih stroškov je zdaj po njihovem pozivu ključni trenutek, ko je treba zaščititi družine z otroki in ustrezno prilagoditi podporo zanje.

Veliko vprašanj, ki jih je treba rešiti, vidijo tudi organizacije za pravice starejših. Največji delež ljudi pod pragom tveganja revščine s približno četrtinskim deležem predstavljajo upokojenci, so opomnili v zvezi društev upokojencev. V Sindikatu upokojencev Slovenije so kritični do načina razmišljanja o starejših v politiki in družbi. V združenju Srebrna nit pa pričakujejo, da bo vlada zamrznila oskrbnine v socialnovarstvenih zavodih.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v poslanici ob mednarodnem dnevu navedli, da so zaradi draginje posebej izpostavljena gospodinjstva z nizkimi dohodki. Poleg sistemskih ukrepov so zato pripravili energetski dodatek za najbolj ranljive in draginjski otroški dodatek.

Mineva 30 let, odkar je Generalna skupščina ZN 17. oktober razglasila za mednarodni dan za izkoreninjenje revščine z namenom, da bi opozorili na problem revščine v svetu in spodbudili aktivnosti za njeno zniževanje. Mednarodni dan poudarja globalno solidarnost in skupno odgovornost za izkoreninjenje revščine ter nujnost boja proti vsem oblikam diskriminacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje