Večji plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli, pretok Save zmanjšan za polovico

Slovenija 06. Nov 202313:59 > 17:23 1 komentar
plaz Bohinjska Bela
Foto: Slovenska vojska

Na Bohinjski Beli se je pri vojašnici sprožil večji plaz. V Savo je zdrsnila brežina, pretok reke pa se je zmanjšal za približno polovico. Ogroženi sta dve stavbi Slovenske vojske: v eni izmed njiju ima vojska skladišče, drugi pa trenutno ni v uporabi. Plaz ne predstavlja nevarnosti za prebivalce.

Pri Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli se je sprožil večji plaz. “Cela brežina od Save do vojaškega skladišča je zdrsnila v Savo. Približno za polovico se je zmanjšal tok Save,” je za N1 stanje opisal Robert Skrinjar iz Civilne zaščite Bled. “Stanje za zdaj še ni kritično. Če bo material šel še naprej, pa bo v nevarnosti vojaško skladišče,” je dodal.

Plaz se je sprožil ob vojašnici, ogrožena sta dva objekta, je za N1 pojasnila tiskovna predstavnica Slovenske vojske podpolkovnica Nina Raduha. V enem izmed objektov je oprema, drugi izmed objektov pa ni v uporabi. V nobenem izmed njiju torej ni nastanitvenih kapacitet. Oprema ni nevarna.

Območje je zavarovano, dostop do objektov Slovenske vojske pa je zaradi varnosti onemogočen.

Na kraju so posredovali gasilci iz dveh gasilskih društev, in sicer gasilci z Bleda in Bohinjske Bele. Po besedah poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemna Šmida so si plaz geologi že ogledali. Ker je aktiven, je za podroben pregled prenevarno, zato so se odločili, da bodo dodaten pregled izvedli v torek, če bodo razmere to dopuščale.

Stanje plazu bodo od zunaj ponoči spremljali gasilci, stanje znotraj vojaških objektov pa bo spremljala Slovenska vojska. Ker je plaz načel robove temeljev, je prenevarno za umik vojaške opreme, ki se nahaja v objektih in ki ni nevarna.

plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli
Foto: Slovenska vojska
plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli
Foto: Slovenska vojska
plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli
Foto: Slovenska vojska
plaz Bohinjska Bela plaz Bohinjska Bela
Foto: Slovenska vojska

Plaz je poškodoval lokalni daljnovod. Zaradi tega so bili prebivalci vasi Kupljenik začasno brez elektrike, a je Elektro Gorenjska že vzpostavila začasno napajanje z agregatom. Tudi v objektih Slovenske vojske je bila oskrba z električno energijo motena.

Na Gorenjskem imajo po zadnjem deževju težave tudi zaradi aktivacije že znanih plazov, poleg tega so se v nedeljo novi sprožili v Bohinju. Tam so zasuli nekatere ceste, ki so jih medtem že očistili. Nadzorujejo tudi razmere na Koroški Beli na plazovih Čikla in Urbas, kjer sicer niso zaznali večjih premikov. Nekaj težav pa imajo v bohinjskem domu starejših občanov oziroma Zavodu Svetega Martina v Srednji vasi.

Več o razmerah po močnem deževju minuli konec tedna: Kljub prečrpavanju voda presihajočega jezera Ledine ogroža več objektov

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje