Velenjski župan ostro nad ministra Kumra zaradi njegovih “pavšalnih navedb”

Slovenija 22. Feb 202419:01 5 komentarjev
Peter Dermol
Foto: BOBO

Izjave ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, da občine ne naredijo dovolj za znižanje stroškov ogrevanja, so močno podžgale župana Velenja Petra Dermola. Ministru je zato poslal pismo, v katerem je zapisal, da je skupaj z občani prizadet zaradi Kumrovih pavšalnih navedb. Dermol je ministru v pismu pojasnil vse pristojnosti in ukrepe občine glede stroškov daljinskega ogrevanja ter ga povabil na sestanek v Velenje.

Velenjski župan Peter Dermol je na ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra naslovil pismo, v katerem se je odzval na nedavne Kumrove navedbe. Minister je namreč minuli petek pozval občine in dobavitelje k maksimalnim naporom za znižanje izhodne cene toplote v sistemih daljinskega ogrevanja, da bodo imeli odjemalci sprejemljiv strošek ogrevanja. Prepričan je, da lahko ob izvedenih ukrepih ceno precej znižajo.

Kumer je tudi dejal, da glede na analizo stanja v nekaterih primerih občani nosijo breme neskrbnega gospodarjenja z gospodarsko javno službo daljinskega ogrevanja oziroma s sistemi distribucije toplote. Spomnil je, da je vlada zaradi energetske krize lani ukrepala tudi na področju daljinskega ogrevanja, kar je terjalo precejšnja proračunska sredstva za nadomestila dobaviteljem.

Če se bo v prihodnosti pokazala potreba, bo vlada po ministrovih besedah ukrepala znova.

Župan Velenja Dermol je v pismu zapisal, da se občanke in občani zaradi Kumrovih navedb in pavšalnih izjav počutijo prizadeti. Dermolu se zdi zelo nekorektno, da je bil minister Kumer s sodelavci že večkrat v velenjski občini in da so na ministrstvu dobro seznanjeni z vsemi aktivnosti, ki jih mesto izvaja na področju zelenega prehoda in energetskega prestrukturiranja Šaleške doline.

Zavrnil je Kumrove navedbe, da občinam manjka projektov in ambicij za spremembe in zapisal, da ne razume ministrove izjave glede “neskrbnega gospodarjenja z gospodarsko javno službo daljinskega ogrevanja”.

Bojan Kumer, ministrstvo za infrastrukturo, minister
Foto: BOBO

“Kot veste, v Šaleški dolini ne občina ne Komunalno podjetje Velenje (KPV) nismo stranka v postopku pri določanju cene toplote s strani Termo elektrarne Šoštanj (TEŠ). To namreč določa TEŠ pod nadzorom Agencije za energijo. Menim pa, da če bi obstajala politična volja, bi lahko s spremembo zakona občina kot odjemalec in kot družbenik javnega podjetja KPV, ki je distributer toplote distribucijskega sistema, postali aktivni udeleženec pri oblikovanju variabilnega dela cene toplote in s tem imeli vpliv nad končno ceno toplote za uporabnika,” je zapisal Dermol.

Poudaril je, da župan nima pristojnosti za določanje cen toplotnega ogrevanja, občina pa lahko na ceno vpliva le s subvencijami, kar že nekaj let počne.

V svojem pismu je Peter Dermol navedel vse ukrepe, ki jih na področju znižanja cen ogrevanja v velenjski občini že izvajajo.

“Zato vas, gospod minister, prosim, da preden pavšalno izrečete, da občinam manjka ambicij ali projektov in da država nima več sredstev za blaženje energetske krize, jasno opredelite, katere občine ste imeli v mislih,” je zapisal župan Velenja.

Ministru Kumru je ob tem še predlagal, naj ta ponovno obišče Velenje, saj je le s sodelovanjem in povezovanjem mogoče premagovati družbene izzive.

V Velenju so konec januarja in v začetku februarja potekali množični protesti občank in občanov zaradi izjemno visokih cen ogrevanja. Protestniki so od države zahtevali znižanje davkov na toploto, župana Velenja in Šoštanja pa sta premierja Roberta Goloba pozvala, naj država zniža stroške ogrevanja.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje